Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vieläkö kannattaa ottaa influenssarokote? Tätä mieltä on asiantuntija

THL suosittelee influenssarokotteen ottamista myös perusterveille. Kuva: ESS/Arkisto

Miten järkevää on ottaa influenssarokote tammikuussa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek? Suositellaanko sitä?

Epidemian alkuvaiheessa kannattaa vielä ottaa rokote. THL suosittelee rokotteen ottamista myös perusterveille. Rokote kannattaa ottaa ja sen saa ilmaiseksi erityisesti silloin, jos omassa lähipiirissä on henkilö, jolla on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan. Jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei enää ennätä estää sairastumista.

Kuinka hyvin viime talvena otettu rokote suojaa?

Rokotteen antama suoja kehittyy noin kahden viikon aikana ja se kestää vuoden verran. Viime talvena otettu rokote ei siis välttämättä suojaa tulossa olevalta influenssalta.

Influenssavirus muuntaa muotoaan välttääkseen elimistön puolustusmekanismeja, ja siksi epidemioita aiheuttavat virukset ovat vuosittain erilaisia.

Mille riskiryhmälle influenssa on erityisen vaarallinen?

Rokotuksen ottamista suositellaan erityisesti sydän- ja verisuonisairauksista ja diabeteksesta kärsiville, syöpäsairaille sekä niille, joiden vastustuskyky on alentunut perussairauden tai lääkityksen vuoksi. Riskiryhmään kuuluvat myös raskaana olevat ja pikkulapset.

Kenelle influenssarokotetta ei pidä antaa?

Jos rokotettavalle on aiemmin kausi-influenssarokotteen antamisen jälkeen ilmaantunut henkeä uhkaava, anafylaktinen reaktio, jolle ei ole todettu muuta syytä. Kuumeisen taudin aikana ei tule rokottaa ketään. Potilaan pitää toipua kunnolla ensin.

Pipsa Olli

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi