Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Toinen toistaan hulppeampia näkymiä - katso kuvat ja video Päijät-Hämeen näkötorneista!

Päijäthämäläisiä maisemia kelpaa katsella yläilmoista. Maakunnassa ei ole kovin monta näkötornia, mutta tornit ovat kiinnostavia ja keskenään erilaisia.

Lahden Suurmäen torni ja Heinolan vesitorni kohoavat urbaanin ympäristön yläpuolelle. Sysmän Päijätsalon näkötorni sijaitsee Päijänteen kansallispuistossa. Torneista kenties erikoisin on Nastolassa sijaitseva Vuorenpeikon näkötorni, joka on yhden miehen omatekoinen luomus.

Viime vuonna rakennettiin uudet näkötornit Padasjoen Tuomasvuorelle ja Nastolan Uudenkylän Kuninkaanharjulle. Hollolan Kapatuosian perinteinen näkötorni sen sijaan jouduttiin sulkemaan toistaiseksi tornin huonon kunnon takia.

Suurmäen näkötorni, Lahti

Alueen näkötorneista korkein. Mäen huippu on noin 77 metriä maanpinnasta (takapilarin korkeus on 73 metriä). Huippu on noin 130 metriä Vesijärven pintaa ylempänä.

Suurmäki on Lahden tärkeimpiä maamerkkejä ja turistikohteita. Tornissa kävijä ei pelkästään ihaile maisemia vaan eläytyy väkisin mäkihypyn maailmaan. Entä jos pitäisi hilata itsensä puomille sukset jalassa?

Idässä näkyvät keskusta ja Radiomäki, lännessä Salpausselän metsät ja Tiirismaa. Pohjoisessa avautuu Vesijärvi, jonka rannalta erottuvat Ankkurin kerrostalot vaaleana rykelmänä.

Tornissa on kattamaton tasanne ja lasikattoinen lämpiö, joka on auringonpaisteella kuuma kuin kasvihuone. Esillä on vanhoja valokuvia ja sähköinen infotaulu.

Tuolihissin alalinjasto sulkeutuu 20 minuuttia ja yläosa 5 minuuttia ennen huipun sulkemista.

Lippu näkötorniin ja tuolihissiin maksaa aikuiselta 8 ja lapselta 4 euroa. Jos haluaa käydä myös Hiihtomuseossa, hinnat ovat 12 ja 6 euroa.

Avoinna 1.6.–31.8. ma–pe 10–17, la–su 11–17.

Heinolan vesitorni

30 metrin korkuinen pyöreä punatiilitorni Heinolan keskustassa. Arkkitehti Kaarlo Könösen suunnittelema vesitorni on Heinolan näkyvimpiä maamerkkejä. Tornin korkeus Kymijoen keskipinnasta on 63 metriä.

Torni on valmistunut vuonna 1951. Alaosassa kaupungin toimistotiloja ja huipulla näköalakahvila. Kahvila on sisustettu tyylikkäästi 1950-luvun hengessä. Seinällä on nostalgisia valokuvia vanhasta Heinolasta. Esteettömät näkymät (joskin lasin takaa) keskustaan, Tähtiniemen sillalle ja Kymenvirralle.

Cafè Torni avoinna 1.6.–31.8. päivittäin 10–17.

Vuorenpeikon näkötorni, Nastola

Vuorenpeikon näkötorni on rakentajansa Erkki Salosen 28 metriä korkea luomus. Torni sijaitsee Salosen pihapiirissä osoitteessa Vuorenmäentie 104.

Käsityön jälki näkyy jo tornin juurelle johtavissa portaissa. Peikkomainen torni vaikuttaa sen juurelta katsottuna jättimäiseltä majalta. Tornin alaosassa on katettu tasanne, joka oli tornin ensimmäisen vaiheen huippu. Salonen on korottanut torniaan kolmessa vaiheessa. Huipulta näkyy kumpuilevaa metsämaastoa ja peltoja. Tornin juurella voi tutustua pahkanäyttelyyn.

Pääsymaksu 2 euroa.

Avoinna läpi vuoden klo 8–21 tai sopimuksen mukaan.

Tallukan näkötorni, Asikkala

Noin 14 metrin korkuinen näkötorni hotelli Tallukan vieressä Vääksyssä. Lukitun tornin avaimet on haettava hotellin vastaanotosta.

Tornin juurella on infotaulu Salpausselkien syntyvaiheista. Tornista on komeat näkymät Vesijärven Kajaanselälle. Päijänne on hieman kauempana ja osin koivunlatvojen peitossa. Tornissa on joka suuntaan ikkunat, joista muutama avautuu. Avaaminen on tarpeen, jos ikkunat ovat likaisia. Valtatie 24:n liikenteen äänet kuuluvat hyvin torniin.

Huipulla on infotekstejä tornista erottuvista maamerkeistä. Esimerkiksi 22 kilometrin päässä sijaitsevat Lahden hyppyrimäet, radiomastot ja Fazerin mylly näkyvät hyvin.

Torniin on 2 euron pääsymaksu, jota vastaan saa lainaksi kiikarit.

Tuomasvuoren näkötorni, Padasjoki

Syksyllä 2013 valmistunut näkötorni Padasjoen kirkonkylässä. Pääosin liimapuusta rakennetun tornin harjannostajaisia vietettiin lokakuussa. Tornin korkeampi osa on nimeltään Iso-Tuomas ja matalampi Pikku-Tuomas. Korkeimman osan juurelta mitattuna tornin korkeus on noin 14 metriä. Maanpinnalla rakennelman pituus on noin 30 metriä.

Torni on tehty kestämään suurtenkin turistiryhmien vierailut. Vankoista rakenteista huolimatta ihmisten liike saa tornin huipun huojumaan hieman. Näkötorni piiloutuu hyvin puuston sekaan.

Jos tornille saapuu autolla, sen voi pysäköidä Kullasvuoren koululle. Tornille johtaa lenkkipolkuja, joiden varsilla on 18-korinen frisbeegolfrata. Tornista avautuvat hienot näkymät Päijänteelle ja Padasjoen metsämaisemiin.

Kapatuosian näkötorni, Hollola (toistaiseksi suljettuna)

Noin 14 metrin korkuinen näkötorni Kapatuosian linnamäellä Hollolan kirkon pohjoispuolella. Tornista avautuvat maisemat Vesijärven Kirkonselälle ja Lahdenpohjaan.

Torni jouduttiin viime vuoden lopulla sulkemaan huonon kunnon takia. Tornin kantavat puurakenteet ja portaat ovat lahonneet, eivätkä porraskaiteet vastaa nykymääräyksiä.

– Ensi vuoden budjettiin esitetään määrärahaa tornin korjaamiseen. Budjettikäsittelyn yhteydessä ratkaistaan, mikä tornin kohtalo on, Hollolan tilakeskuspäällikkö Tuomo Vesikko ennakoi.

Kapatuosian linnavuoren laki on 8 000 vuotta vanha kivikautinen asuinpaikka. Sieltä on löytynyt myös keskiajalle ajoittuvaa esineistöä ja rakenteiden jäännöksiä.

Päijätsalon näkötorni, Sysmä

Historiallinen näkötorni Päijätsalossa Päijänteen kansallispuistossa. Tornin rakensivat huvila-asukkaat ja paikkakuntalaiset vuonna 1899. Infotaulun mukaan venäläinen virkavalta vastusti hanketta: "Mitä varten rakensitte tornin?", kysyi kenraalikuvernööri Poprikohvi. "Päijänteen kautta katsellaksemme", kuului vastaus.

Noin 11 metrin korkuista tornia on vuosikymmenten varrella kunnostettu useaan otteeseen. Tornissa saa oleskella kerrallaan viisi henkilöä. Tornista on upeat näkymät Päijänteen suurimmalle selälle Tehinselälle. Tornin huippu on noin sata metriä järven pintaa korkeammalla.

Päijätsalo sijaitsee noin 7 kilometriä Sysmän kirkonkylästä länteen päin. Parkkipaikalta on puolentoista kilometrin kävelymatka tornille.

Kuninkaanharjun näkötorni, Nastola

Vuosi sitten avattu matalahko näkötorni Nastolan Uudessakylässä. Torni sijaitsee maakunnallisen ulkoilureitin varressa Uudenkylän seurantalon itäpuolella.

Noin kuuden metrin korkuisesta tornista avautuu hieno näkymä pohjoiseen peltoaukealle. Tornin eteläpuolelta humahtavat ohi Lahden–Kouvolan radan junat.

Torniin kiivetään jyrkkiä tikkaita pitkin. Tornin alaosa on katettu.

Juttua muokattu 3.6.2016 kello 9.03. Korjattu tieto Vuorenpeikon tornin pääsymaksusta.

[No available link text] 

</p>

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi