Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tiirismaan koulun peruskorjauksen hinta-arvio kohosi - viranhaltijat eivät silti lämpene uudisrakentamiselle

Tiirismaan koulun perusparannuksen tavoitehinta on nyt 19,1 miljoonaa euroa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden sivistystoimiala ja tilakeskus suosittelevat yhä Tiirismaan koulun peruskorjaamista. Myös uudisrakennusvaihtoehtoa on selvitetty, mutta siihen liittyy viranhaltijoiden mukaan hankaluuksia.

Tiirismaan koulu määrättiin syksyllä käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia. Valtuusto päätti joulukuussa edellyttää selvitystä kokonaan uuden koulun rakentamisesta vaihtoehtona nykyisen saneeraamiselle.

Kaupunki on kevään aikana laatinut vertailukelpoiset tilaohjelmat perusparannus- ja uudisrakennusvaihtoehdoista. Uuden koulun sijainnista on laadittu kaksi luonnosta. Riippumattomina asiantuntijoina ovat toimineet H&M Arkkitehdit ja Haahtela Kehitys.

Remontin hinta-arvio 19,1 miljoonaa

Tiirismaan nykyisen koulun remontin tavoitehinta on kohonnut aiemmin esillä olleesta 15 miljoonasta eurosta 19,1 miljoonaan euroon.

Lotilan koulun yhteyteen sijoitettavan uudisrakennusvaihtoehdon hinnaksi on laskettu 24,9 miljoonaa euroa. Jos uudisrakennus tehtäisiin nykyisen Tiirismaan koulurakennuksen paikalle, kustannukset nousisivat 29 miljoonaan euroon.

Rakennuskustannusten päälle tulee yksityisessä omistuksessa olleen koulukiinteistöön ostamiseen käytettävä 2,8 miljoonaa euroa.

Uudisrakennus valmistuisi aikaisintaan vuotta myöhemmin

Perusparannuksessa korjausaste olisi noin 68 prosenttia. Tilat valmistuisivat loppusyksystä 2018.

Uudisrakennus valmistuisi aikaisintaan vuotta myöhemmin eli loppusyksystä 2019. Uuden koulun sijoittamista Lotilan koulun yhteyteen pidetään hankalana johtuen tontin ja maaston muodosta.

Lotilan koulun ja mahdollisen uudisrakennuksen muodostama kokonaisuus ei vastaisi tilankäytöltään ja toimivuudeltaan yhtä uudisrakennusta. Uudelleenjärjestelyt edellyttäisivät todennäköisesti kaavamuutosta, joka saattaisi venyttää aikataulua.

Mahdollinen uuden koulun rakentamisen arviointi nähdään ajankohtaisena vasta siinä vaiheessa, kun molemmat koulurakennukset ovat seuraavan kerran perusparannuksen tarpeessa.

Tiirismaan koulua ei ole suojeltu asemakaavassa, mutta se sisältyy yleiskaavassa keskustan arvoalueeseen. Rakennusta ei voida purkaa ilman erityisiä perusteita.

Lautakunta pohtii tiistaina

Lahden sivistyslautakunta ottaa Tiirismaan koulun tulevaisuuteen omalta osaltaan kantaa kokouksessaan tiistaina. Toimialajohtaja Tiina Granqvist esittää koulun perusparannusvaihtoehdon valitsemista.

Lotilasta ja Tiirismaasta on tarkoitus muodostaa yhteensä 1 300 oppilaan koulukokonaisuus. Yhteistoiminnan mahdollistamiseksi myös Lotilan koulussa on määrä tehdä muutostöitä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi