Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vääksyn vastaanottokeskus saa olla jo rauhassa - "Vastustajilta on ilmeisesti puhti loppunut"

Afganistanilainen Hamida Omid (vas.) ja VOK:n johtaja Minna Mänttäri ovat voineet keskittyä mukaviin puheenaiheisiin. Anisa Mayer Wendela (oik.) on jutustelussa mukana. Kuva: Elena Liseytseva

Turvapaikanhakijoiden majoittaminen Asikkalaan hotelli Tallukkaan viime joulukuussa nosti kunnassa poikkeuksellisen voimakasta vastarintaa. Vääksyn vastaanottokeskusta (VOK) ylläpitävän Kotouman toimitusjohtaja Lari Christensen kertoo vihanpidon laantuneen.

- Äänekkäimpiä vastustajia oli pieni porukka. Heiltä on ilmeisesti puhti loppunut.

Vastaanottokeskuksen johtaja Minna Mänttäri kertoo, että turvapaikanhakijoiden ja kuntalaisten välille on luotu aiempaa enemmän kanssakäymistä. Samalla yhteistyö VOKin ja kunnan maahanmuuttotyön koordinaattorin kanssa on lähtenyt käyntiin. Kunnassa on tietoa, millaista väkeä Asikkalaan on kenties asettumassa.

Ympäristön aggressiivisuutta on puolestaan voinut hillitä sekin, että Tallukan asukasmäärä ei ole enää kasvanut, vaan päinvastoin pienentynyt. Lisäksi suurin osa asukkaista on lapsiperheitä, ei nuoria yksinäisiä miehiä.

Poliisia ei ole tarvittu

Myös vastaanottokeskuksen sisällä on ollut rauhallista verrattuna Lahden Hennalaan, jossa poliisi on usein käynyt rauhoittelemassa turvapaikanhakijoiden keskinäisiä yhteenottoja. Asikkalassa poliisipartioita ei ole tarvittu rähinöinnin vuoksi kertaakaan.

Toimitusjohtaja Lari Christensen huomauttaa, että Hennala on ympäristönä paljon haastavampi kuin Tallukka. Hotelli tarjoaa majoittujille toisenlaista asumisen laatua kuin vanha kasarmi.

- Täällä on hyvät tilat, fiksu ympäristö ja siistit huoneet.

Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja Minna Mänttäri lisää, että asukkailla on tekemistä ja tiedonkulku henkilökunnan ja asukkaiden välillä toimii hyvin. Sekin on omiaan pitämään mielialoja rauhallisina.

Hyytävä alku

Tunnelmat olivat kiihkeimmillään heti vastaanottokeskuksen alkuvaiheissa. Hotelli Tallukassa sattui joulukuussa tuhopolttoyritys. Lisäksi hotellin lähistöllä olleet puuportaat purettiin pois. Sosiaalisessa mediassa esiintyi vihaviestejä Vääksyn uusia tulokkaita kohtaan.

Tosin monet muutkin vastaanottokeskukset ovat saaneet osansa vihanpidosta. Lahden Hennalaan syyskuussa saapuneet turvapaikanhakijat kohtasivat heti tullessaan vihamielisen mielenosoittajajoukon, ja myöhemmin syksyllä heitettiin tiiliskivi kasarmirakennuksen ikkunasta sisään.

Häiriköintiä on ollut myös Heinolassa, kun taas Hartolaan sijoitetut alaikäiset turvapaikanhakijat ovat saaneet olla rauhassa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi