Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Toimittajat ilman rajoja: Suomi jälleen lehdistönvapauden ykkösmaa

Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja nimesi Suomen jo seitsemännen kerran lehdistönvapauden kärkimaaksi. Lehtikuva / Jussi Nukari.

Suomi on jälleen maailman paras maa lehdistövapauden suhteen. Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja nimesi Suomen jo seitsemännen kerran lehdistönvapauden kärkimaaksi vuosittaisessa raportissaan. Toiseksi listalla sijoittui Alankomaat ja kolmanneksi Norja.

Suurimpia putoajia olivat Puola ja Tadzikistan. Puola tippui sijalle 47 sijalta 18, kun maan äärikonservatiivinen hallitus on pyrkinyt hallitsemaan julkista mediaa. Tadzikistan puolestaan jäi sijalle 150, kun valtion autoritäärinen hallinto on kiristänyt median oloja.

Lisäksi Euroopassa lisääntynyt nationalismi ja toimittajien kohdistuvat uhkaukset näkyivät Ruotsin ja Saksan sijoituksissa. Ruotsi putosi viidenneltä sijalta kahdeksanneksi, kun toimittajien saamat tappouhkaukset ovat lisääntyneet. Saksa puolestaan tippui neljä sijaa sijalle 16. Saksassa toimittajat joutuivat muun muassa väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi muslimienvastaisen mielenosoituksen aikana.

Järjestöä huolestuttaa, että toimitustyöhön liittyvä pelon ilmapiiri on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Lisäksi huolenaiheena on, että valtioiden ja yksityisten tahojen ote toimituksista on tiukentunut.

Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen huomauttaa, että maailmalla nähtävät muutokset koskevat myös Suomea.

– Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa, Nousiainen sanoo.

Listauksessa 180 maata laitetaan järjestykseen vuosittain perustuen median vapauteen.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen