Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Onko kotisi kuin pommin jäljiltä? Täältä voi löytyä järjestys

Ota itseäsi niskasta kiinni ja siivoa -ohje ei auta, jos perimmäisenä ongelmana on esimerkiksi masennus tai tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö adhd. Kuva: Else Kyhälä

Koti on kuin pommiräjähdyksen jäljiltä ja läheiset patistelevat siivoamaan. Neuvoa on kuitenkin vaikea noudattaa, jos kärsii esimerkiksi tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö adhd:sta, aspergerin syndroomasta tai masennuksesta.

Tämän on huomannut helsinkiläinen Eveliina Lindell, joka kouluttautui pari vuotta sitten ammattijärjestäjäksi eli professional organizeriksi. Ammattijärjestäjän työ ei ollutkaan pelkkää lapsiperheiden tavarakaaoksen selättämistä. Huomattavan asiakaskunnan muodostavat henkilöt, jotka häiriön tai sairauden takia eivät saa kotiaan pysymään siistinä.

- Huomasin nopeasti, ettei tämä ole tavaroiden parissa tehtävää työtä, vaan ihmisten kanssa.

Lindell päätti jatkaa kouluttautumista ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi, jotta pystyisi paremmin neuvomaan erityisesti adhd-oireisia asiakkaitaan. Nyt Lindell auttaa asiakkaitaan ymmärtämään, kuinka adhd-oireisen aivot toimivat ja kehittää heille toimintatapoja, jotta arki pysyy paremmassa järjestyksessä.

Ennen diagnoosia kotona oli polkuja, joita pitkin pääsi kulkemaan Päivi Tasala

- Pulmia on etenkin toiminnanohjauksen eli aivojen komentokeskuksen kanssa. Tekemisen aloittaminen, vaiheistaminen, pilkkominen, järjestäminen, ennakointi ja priorisointi on vaikeaa.

Nokialainen Päivi Tasala sai adhd-diagnoosin kolmikymppisenä. Sitä ennen hänelle saarnasivat siivouksesta niin lähipiiri kuin arviokäynnille tullut kiinteistönvälittäjäkin.

- Ennen diagnoosia kotona oli polkuja, joita pitkin pääsi kulkemaan. Se johtui siitä, että kaikki tavarat olivat niillä sijoillaan mihin ne sattuivat jäämään. Laiska en ole, mutta saatan kolme tuntia istua sohvalla ja miettiä mistä aloitan.

Nyt Tasala on pystynyt selättämään toiminnanohjauksessa olevan häiriönsä niin, että hän on perustanut vertaistukiryhmiä muille adhd-oireisille. Ammattikorkeakoulussa sisustussuunnittelijaksi opiskellut ideanikkari kouluttautui myös ammattijärjestäjäksi. Nyt hän luennoi tuleville ammattijärjestäjille siitä, miten adhd-asiakas kohdataan.

- Meille ei tarvitse tulla kertomaan, että tässä on imuri ja näin sitä käytetään, Tasala painottaa.

Sen sijaan adhd-asiakasta voi auttaa Tasalan vertaistukiryhmilleen kehittämät siivouslukujärjestys, keittiösulkeiset tai 50 tavaran haaste. Siivouslukujärjestyksessä kodin siivous jaetaan arkipäiville pieniin, helposti hahmotettaviin osiin. 50 tavaran haasteena on siivota 50 tavaraa tai roskaa. Keittiösulkeisissa kahvinkeiton aikana ehtii vaikkapa täyttää astianpesukoneen.

- Moni lykkää tekemisen aloittamista, kun luulee, että homma vie kauan. 50 tavaraa raivaa kuitenkin kuudessa minuutissa.

Muutamissa isoimmissa suomalaiskaupungeissa sosiaalitoimi on hankkinut asiakkailleen ammattijärjestäjän apua, jos koti on päässyt siivottomaan kuntoon esimerkiksi mielenterveysongelmien tai muiden terveyshaasteiden vuoksi. Tampereella näin on toimittu usean vuoden ajan, ammattijärjestäjä Tuula Lahtinen kertoo.

- Aika usein maksusitoumukset ovat tulleet lastensuojelullisista syistä, että saadaan se lapsen koti sellaiseksi että siellä voi asua. Sosiaalityöntekijä soittaa minulle, että olisi tämmöinen asiakas.

Maksusitoumuksia on annettu myös Helsingissä ja Espoossa, mutta hyvin nihkeästi.

- Esimerkiksi Vantaalla on sanottu, että kun ei ole ostopalvelusopimusta, niin ei voi tehdä mitään. Helsingissä ja Espoossa kourallinen asiakkaita on saanut maksusitoumuksen, ammattijärjestäjä Maria Laitinen kertoo.

Eveliina Lindell harmittelee tilannetta, sillä adhd-asiakkaat tarvitsisivat apua kipeästi.

- Monella ei vain ole varaa sitä itse kustantaa, Lindell pahoittelee.

Ammattijärjestäjät

Apua kaaokseen

Ammattijärjestäjä (professional organizer) on järjestämisen ammattilainen, joka yhdessä asiakkaan kanssa luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa.

Ammattijärjestäjä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta ja järjestämään jäljelle jääneet tärkeät esineet ja paperit.

Vuonna 2011 perustettu Suomen ammattijärjestäjät ry on yhdistys, jonka tehtävänä on kehittää ja tutkia alaa Suomessa.

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka on käynyt professional organizer -koulutuksen Suomessa tai ulkomailla ja joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen.

Sivulla http://www.ammattijarjestajat.fi/ löytyy lista koulutetuista ammattijärjestäjistä ja heidän yhteystietonsa.

Ammattijärjestäjän palvelusta on mahdollisuus saada kotitalousvähennys. Tuntiveloitukset vaihtelevat tehtävistä ja kaupungista riippuen. Osalla ammattijärjestäjistä on käytössään kahden tai kolmen tunnin minimiveloitus.

Lähde: Suomen ammattijärjestäjät ry
Anne Helenius
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi