Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Eläkeläismiesten pienituloisuus kasvaa kovaa vauhtia

Eläkeläismiesten pienituloisuus on kasvanut nopeammin kuin eläkeläisnaisten. Kuva: ESS/Arkisto

Eläkeläisnaisen köyhyysriski on yhä suurempi kuin eläkeläismiehen, mutta köyhyyden voidaan sanoa tasa-arvoistuneen hieman. Eläkeläismiesten pienituloisuus on kasvanut nopeammin kuin eläkeläisnaisten.

Eläketurvakeskuksen ja VATT:n tutkimuksessa tarkasteltiin vuosia 1995-2013, ja sinä aikana naisten pienituloisuusaste oli puolitoistakertaistunut ja miesten liki kolminkertaistunut.

Yksin asuminen ja korkea ikä ovat köyhyysriskejä sukupuolesta riippumatta: pienituloisissa oli kasvanut eniten yli 75-vuotiaiden ja yksin asuvien miesten osuus.

THL:n Pasi Moisio uskoo, että erot tasaantuvat entisestään tulevaisuudessa. Naisten työllisyys on hieman miehiä parempi, ja teol­lisuustyöpaikkojen katoamisen vuoksi jatkossa eläköityy entistä enemmän miehiä, joilla on takanaan repaleinen työura.

Köyhyystutkija Maria Ohisalo arvelee, että kokonaan sukupuolten välisiä eroja ei saada koskaan tasattua. Yhteiskunnallisista rakenteista johtuviin eroihin pitäisi kuitenkin puuttua ja työuria tarkastella alusta loppuun asti.

- Moni nainen jää kotiin hoitamaan lapsia tai esimerkiksi omaishoitajana vanhempiaan tai puolisoaan, ja eläkettä ei siksi kerry kovin paljon. Äideillä ja isillä pitäisi olla yhtäläiset mahdollisuudet hoitaa lapsiaan, ja vanhemmuuden kustannuksia pitäisi jakaa niin, että vain naisten työnantajille ei kasautuisi riski raskaudesta. l

Tieto

Eläkeuudistus vuonna 2017

1 Vanhuuseläkeikää nostetaan kolmella kuukaudella vuodessa, kunnes sen alaraja on 65 vuotta. Eläkeikäraja kytketään elinajan keskimääräiseen kehitykseen vuodesta 2030 alkaen.

2 Eläke alkaa karttua työntekijöille jo 17 ikävuodesta lähtien, yrittäjille 18 ikävuodesta lähtien. Eläkettä karttuu koko palkasta. Tähän asti 29eläkkeen karttumasta on ensin vähennetty palkansaajan työeläkemaksu.

3 Osittainen varhennettu vanhuuseläke korvaa entisen osa-aikaeläkkeen. Osittainen varhennettu vanhuuseläke on mahdollinen kaikille 61-vuotiaille ja vanhemmille.

4 Rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä tehty vähintään 38 vuoden ura voi oikeuttaa siirtymään työuraeläkkeelle 63 vuoden iässä.

5 Lykkäyskorotus kannustaa jatkamaan töissä vanhuuseläkeiän yli. Silloin eläkkeeseen saa 0,4 prosentin lykkäyskorotuksen jokaiselta kuukaudelta. Lähde: Eläkeuudistus.fi

Laura Määttänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi