Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vääksyn vastaanottokeskuksen ex-johtaja: "Huono kotouttaminen sataa suoraan Isisin laariin"

Vääksyn vastaanottokeskuksen entinen johtaja Marko Lehto harmittelee tehotonta kotouttamisprosessia. Kuva: Mirja Hussain

Maanantaina tehtävänsä Vääksyn vastaanottokeskuksen johtajana jättänyt Marko Lehto toivoo, että turvapaikanhakijoiden kotouttamisen tärkeys huomattaisiin ajoissa.

Lehto toimi neljä kuukautta entiseen hotelli Tallukkaan perustetun vastaanottokeskuksen johtajana. Sinä aikana kotouttamisen ongelmat tulivat hyvin esiin.

- Vastaanottokeskustoiminta on Maahanmuuttoviraston järjestämää. Suomessa on sellainen käytäntö, että keskuksille maksetaan könttäsumma, jolla katetaan kaikki kulut, myös kotouttaminen. Yhden asiakkaan yövuorokausi yritetään mahduttaa 38 euroon, jotta toiminta olisi kustannustehokasta.

Kun vastaanottokeskusten perustoiminnot on pidettävä kunnossa, kotouttaminen on asia, josta säästetään ensimmäisenä, Lehto kritisoi.

- Mielestäni on liikaa vaadittu, että valtio edellyttää keskusten toiminnan ylläpitämistä, mutta kotouttamisesta ovatkin käytännössä vastanneet vapaaehtoiset työntekijät. Eihän esimerkiksi terveydenhuoltokaan toimi niin.

Kotouttamisen minimikriteerinä Lehto pitää ajan tasalla olevan oppimateriaalin järjestämistä.

- Olisi toki vähintään kohtuullista olettaa, että maahanmuuttajilla olisi suomen kielen oppikirjat opiskelun apuna, Lehto suomii.

Jopa vuoden odotus kielikurssille

Lehdon mukaan nykyinen kotouttamisprosessi on jäykkä ja hidas. Vastaanottokeskuksesta muutetaan omilleen, mutta voi kestää kuukausia, jopa vuoden, että maahanmuuttaja pääsee opiskelemaan suomea. Opetus pitäisi Lehdon mukaan aloittaa heti.

- Huono ja äärimmäisen hidas kotouttaminen sataa kaikkein pahimmassa tapauksessa suoraan Isisin laariin. Terroristijärjestön rekrytoija on ehkä sanonut lähtömaassa, että älkää menkö Eurooppaan, siellä teidän päällenne syljetään ja teitä kohtaan käyttäydytään aggressiivisesti. Jos maahanmuuttaja kokee pelkästään tällaista käytöstä, hänelle saattaa tulla mieleen, että Isisin kaveri olikin oikeassa.

Vääksyn vastaanottokeskuksen vapaaehtoiset saavat Lehdolta pelkkää kiitosta osakseen.

- Vääksyssä on valtavan aktiivisia vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka ovat tehneet hyvää työtä kotouttamisen eteen. On järjestetty tapahtumia, retkiä ja viimeksi pilkkikisa. Toiminta pitää asukkaat aktiivisina ja saa heidät osaltaan sopeutumaan tähän yhteiskuntaan.

Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi