Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja sai tarpeekseen: "En voi seistä sellaisen takana, mihin en usko"

Vääksyn vastaanottokeskuksen johtajana neljä kuukautta toiminut Marko Lehto ajoi avointa ja kotouttavaa linjaa. Kuva: Mirja Hussain

Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto jättää tehtävänsä. Lehto ilmoitti asiasta Vääksyn vastaanottokeskuksen Facebook-sivuilla. Lehto kertoi Etelä-Suomen Sanomille, että hän koki, ettei hänen avoimuuteen ja kotouttamiseen perustuva linjansa saanut riittävästi tukea Kotoumalta, joka pyörittää vastaanottokeskuksen toimintaa.

- He halusivat viedä vastaanottokeskusta laitosmaisempaan suuntaan. Se soti etiikkaani vastaan. En voinut seistä sellaisen takana, mihin en usko.

Lehto kehuu keskuksen asukkaita ja tiimiään. Vaikka Vääksyssä vastaanottokeskukseen suhtauduttiin alunperin hyvin vastentahtoisesti ja hotelli Tallukka yritettiin polttaa, ennen kuin vastaanottokeskus aloitti sen tiloissa, ei neljän kuukauden työrupeama ole Lehdon mukaan ollut lainkaan rankka.

- Ainoa rankka homma tässä työssä on kolmelta, kun menen hyvästelemään ihmiset, hän toteaa.

Kotouttaminen lastenkengissä, kuten Belgiassa

Lehdon mielestä kotouttaminen on Suomessa lapsenkengissä ja suunta ei ole hyvä.

- Kotouttaminen nähdään pelkkänä kuluna. Koska nyt pitää kuluja vähentää, myös kotouttamisesta leikataan. Näin ihmiset eivät pääse kiinni tähän yhteiskuntaan ja heistä tulee kuluerä pitkäksi aikaa.

Lehdon mielestä tämä voitaisiin korjata vaatimalla palveluntuottajilta eli tässä tapauksessa vastaanottokeskusten ylläpitäjiltä kotouttamista.

- Nyt ne eivät halua panostaa kotouttamiseen, koska sitä ei vaadita eikä siihen saa rahaa.

Lehto nostaa esiin Brysselin taannoiset terroristi-iskut.

- Belgian hallituskin on sanonut, että se tapahtui, koska kotouttaminen siellä on lastenkengissä. Siksi ihmisiä ei ole saatu integroitua edes kolmannessa polvessa ja ääriliikkeet saavat kannatusta.

Ei tuuria, vaan taitoa

Lehdon oman näkemyksen mukaan vastaanottokeskusten asukkaista pitäisi pyrkiä tekemään aktiivisia kansalaisia.

- Ajattelen, että kotouttaminen on investointi. Sen avulla turvapaikan saaneista tulee nopeasti yhteiskunnan aktiivisia toimijoita, jotka menevät työelämään ja alkavat maksaa veroja.

Vääksyn vastaanottokeskuksessa ei ole ollut poliisitehtäviä. Asiakkaat eivät ole riidelleet keskenään eivätkä paikallisten kanssa. Lehdon mukaan hänelle on usein sanottu, että heillä on käynyt tuuri, kun he ovat saaneet niin hyviä asiakkaita.

- Ei se ole tuurista kiinni, vaan siitä, miten tätä paikkaa on johdettu. Aktivoimme kaikkia asukkaita töillä. Kukaan ei jäänyt sängyn pohjalle makaamaan toimettomana.

Seuraavaksi Lehto aikoo keskittyä mökillä puutarhan hoitoon.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi