Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ensi viikolla Suomen lukioissa harjoitellaan sähköistä yo-koetta - katastrofiinkin varaudutaan

Ensi syksynä kolme ainetta ylioppilaskokeessa kirjoitetaan sähköisesti. Kuva: Katja Luoma

Kaikissa Suomen lukioissa on ensi keskiviikkona suuri kenraaliharjoitus. Silloin on sähköisen ylioppilaskokeen harjoituskoe, jossa opiskelijat kirjoittavat lyhyen saksan, maantieteen tai filosofian kokeen.

Nämä aineet siirtyvät ensimmäisinä sähköiseen yo-kokeeseen ensi syksynä.

- Koulut ovat olleet aktiivisesti mukana. On viestitelty paljon lukioiden kanssa. Kenraaliharjoitus jännittää, koska tällaista ei ole tehty koskaan ennen, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

Harjoituskokeeseen osallistuu tuhansia lukiolaisia, jotka kirjoittavat jonkin kolmesta aineesta. Harjoituksen ohella saadaan tietoa sähköisen järjestelmän toimivuudesta.

YTL:stä on lähetetty lukioihin muistitikut, jotka buuttaavat tietokoneen ja asentavat siihen YTL:n hyväksymän järjestelmän.

Kurssikokeita tehty jo sähköisesti

Kylmiltään harjoitukseen ei lähdetä. Lukioissa on jo vuoden 2015 alusta asti tehty kurssikokeita sähköisesti. Reilun vuoden aikana koesuorituksia on kertynyt toistasataatuhatta.

Ongelmiakin on ollut, eikä niihin ole varaa varsinaisessa ylioppilaskokeessa. Siksi lukiot tekevät omalla aikataulullaan myös katastrofiharjoituksen.

- Se ei ole kovin hyvä nimi, mutta kertoo aiheesta. Siinä käydään läpi, mitä tehdään, jos tietokone, palvelin tai varapalvelin eivät toimi. Tai koneen verkkopiuha irtoaa. Käydään läpi monia mahdollisia ongelmatilanteita, Vähähyyppä sanoo.

Yo-kirjoitukset siirtyvät sähköisiksi portaittain kolmen vuoden aikana. Viimeisenä sähköistyy matematiikan yo-koe keväällä 2019.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi