Aiheet
Kotimaa

Ikuisuuskiista auton käsinpesu vs. konepesu - näin vastaavat ammattilaiset

Hifixin Jani Rehti viimeistelee asiakkaan auton käsinpesua. Kuva: Katja Luoma

Auto pitäisi pestä vähintään parin viikon välein, jotta maalipinta pysyisi hyvässä kunnossa ja ruostuminen vähenisi. Puhdas auto on paremman näköinen, eivätkä vaatteet likaannu autoon mennessä.

Osa auton omistajista pesee menopelinsä ainakin kerran viikossa, jopa useita tunteja kerrallaan. Yksi kestoväittelyn aiheista on se, naarmuttaako konepesu autopesulassa auton maalipintaa. Kysyimme autonpesuvinkkejä asiantuntijoilta.

Konepesu autopesulassa:

Auton pesu kestää koneesta ja ohjelmasta riippuen 5-10 minuuttia. Automaalari Ari Pietilä lahtelaisesta AMK Automaalauksesta käyttää autojaan talvisin vain konepesussa, koska on omien sanojensa mukaan laiska.

- Konepesu on niin vaivaton ja säästää aikaa, Pietilä kertoo.

Pietilä sanoo joskus näkevänsä, että konepesuloiden harjoista on jäänyt pyörrejälkiä asiakkaan auton maalipintaan. Yleensä hän ei kiinnitä asiaan huomiota.

Yrittäjä Harri Ovaska Lahden Autoehostuksesta sanoo, että harjapesukoneet ovat kehittyneet paljon takavuosista.

- Tärkeää on se, kuinka puhtaana pesulat pitävät harjoja, ja se, että pesupaine on niissä kohdallaan, Ovaska sanoo.

Ovaska näkee usein valkoisia autoja, joiden kulmat ovat pesun jälkeenkin mustina. Se johtuu juuri likaisista harjapesukoneista.

Mitä laadukkaampaa ja hellävaraisempaa pehmoharjamateriaalia pesula käyttää, sen alhaisemmat pesuäänet. Jos haluaa varmistua pesulakaluston laadusta, kannattaa valita ensin harjaton pesu. Näin näkee, ovatko vesisuihkut yltäneet joka puolelle autoa niin hyvin, että hiekka ja pöly on saatu pois. Jos hiekka on irronnut, on harjapesu turvallista tehdä.

Käsinpesu itse tehtynä:

Käsinpesu on hellävarainen vaihtoehto, mutta väärin tehtynä se voi vahingoittaa auton maalipintaa. Mitä tummempi maalipinta, sitä enemmän naarmut siinä näkyvät.

On tärkeää käyttää tarpeeksi vettä auton kasteluun ennen pesua. Painepesuri on erinomainen vaihtoehto, sillä sen avulla saa parhaiten irti hiekan ja lian auton pinnasta.

Pesuvälineiden pitää olla puhtaita, ja Ovaska neuvoo käyttämään pesussa pehmeää harjaa pesusienen sijasta.

- Hiekanjyvät jäävät kiinni sieneen, mikä saattaa edesauttaa auton naarmuuntumista pesun yhteydessä.

Moottoritilaa ei kannata itse ryhtyä pesemään, jos ei tiedä mitä on tekemässä. Sen sijaan auton sisätilojen puhdistaminen on fiksua auton pesun yhteydessä. Imurointi, mattojen pesu, kurajälkien pyyhkiminen penkin selkänojista ja kojelaudan pyyhintä ovat perusjuttuja.

Jos haluat varjella auton maalipintaa, älä käytä lumiharjaa talvisin, vaan puhdista vain tarvittavat lasipinnat ja lumi valojen päältä.

Kuinka usein?

Autoa ei voi pestä liikaa, Harri Ovaska sanoo. Talvella, kun tiellä on suolaa, auton pesetys on erityisen tärkeää.

- Talvella auto pitäisi pestä vähintään kerran viikossa, miksei useamminkin, varsinkin jos ajaa paljon moottoritiellä. Loskakeleillä ei tietenkään kannata pestä kuin kerran viikossa, koska auto likaantuu pian uudelleen.

Jos omistaa lämpimän tallin, jossa autoa säilyttää, pinttyy lika kiinni lämpimässä entistä tiukemmin.

Kesäkadulla puhdas auto on komea näky, mutta auringonpoltteessa autoa ei kannata pestä. Ilta-aika on paras ajankohta ryhtyä auton pesupuuhiin.

- Jos autoa joutuu pitämään parkissa paikassa, missä auton päälle sataa paljon kirvanpissaa tai lintujen ulosteita, on auto syytä pestä joka toinen päivä.

Ari Pietilä sanoo, että ruoste alkaa kertyä yllättävän nopeasti kiveniskemiin auton maalipinnassa, jos autoa ei pestä tarpeeksi usein.

Millaisilla aineilla?

- Auto pitää pestä autonpesuun tarkoitetuilla aineilla, eli ei Fairylla. Sillä saa kyllä auton puhtaaksi, mutta samalla auton pinnasta lähtevät kaikki suoja-aineet, Ovaska sanoo.

Pietilä tietää autoharrastajien vannovan Autoglymin tuotteiden nimeen. Kyseessä on vanha brändi, jonka tuotteet Pietiläkin on havainnut laadukkaiksi.

- Sanoisin, että kokeilemalla löytää parhaat tuotteet.

Pesun jälkeen kuivaa auton pinta silikonilastalla ja säämiskäliinalla. Ilman kuivausta auton pintaan jää vedestä kalkkivanoja. Kuivaamisen jälkeen auto kannattaa vahata, se ehkäisee uuden lian tarttumista.

Likaiseen pintaan vahaa ei pidä laittaa.

Missä voi pestä?

Lahden kaupunki linjaa, että omalla pihalla saa pestä auton ilman pesuaineita. Yleisellä alueella autojen pesu on kiellettyä.

Lahdessa ja Hollolassa pesuaineita saa käyttää ainoastaan pohjavesialueen ulkopuolella, eikä pesuaine ei saa sisältää liuottimia. Pohjavesialueen näkee kartasta, joka löytyy Lahden kaupungin nettisivuilta Asuminen ja ympäristö -valikon alta.

Liuotinpohjaisten autonpesuaineiden käyttö on kielletty omakotitalojen pihoilla. Näin siksi, että niiden käyttö edellyttää pesupaikkaa, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerottimien kautta jätevesiviemäriin.

Jos et halua asioida konepesuloissa, on osalla huoltamoista pesuhalleja, joissa pääsee hinkkaamaan autonsa puhtaaksi itse. Siellä myös jätevedet tulevat oikein käsitellyiksi.

Autopesuloita Lahdessa

Hintaesimerkkejä henkilöautolle

Trion autokäsipesula: käsinpesu 20e.

ST1 autopesu/Shell autopesu: netistä ostettuna 15-25e, 3 pesua 35e.

Autonpesu Lahti: 14-32e. Yöpesu -50% hinnasta, klo 24-06.

Ata Autopesu: käsinpesu ja kumimattojen pesu, 20e.

Pettix autopesula: käsinpesu alk. 25e.

HesePesu: harjaton pesu tai harjapesu alk.14,90e.

ABC Car Wash: harjaton tai pehmoharjapesu 16-22e.

Lähde: Hinnat kerätty yritysten nettisivuilta.
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments