Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Veneen säilytystilat: ahtaus vaatii suunnittelussa luovuutta

Tuliko mieleen, minne fendarit laitetaan? Niille pitäisi olla purjehduksen ajaksi jokin muu paikka.

Veneiden säilytystilatarpeet vaihtelevat veneilijän tarpeen mukaan. On eri asia käyttää venettä kesämökin korvikkeena kuin yhteysveneenä saaren ja mantereen välillä.

Pääsääntö kuitenkin on, että veneiden suunnittelussa kaikki tila pyritään käyttämään hyödyksi säilytysratkaisuissa, jotta tavarat mahtuvat järkevästi mukaan eikä kajuutta ole täynnä irtoroinaa.

Kummasti vuosien saatossa jokaiselle asialle syntyy oma oikea paikkansa veneen sisällä. Kyse on myös turvallisuudesta, heittoköysi tai kiikarit pitää löytää nopeasti tilanteen niin vaatiessa. Toisaalta veneeseen pesiytyy helposti tavaraa ihan huomaamatta - tyhjällä tilalla on tapana täyttyä.

Venekaupoilla ensimmäinen kysymys on yleensä kuinka monelle löytyy petipaikkoja eikä se, mihin fendarit saa kannella siististi säilöön. Usein toimivat ja toimimattomat ratkaisut selviävät vasta käytön myötä. Harva menee venekauppaan lempivenelautastensa kanssa mittaamaan, mahtuuko lautanen pienen venekeittiön hyllylle.

Monikäyttöisyys on säilytystiloissa valttia. Esimerkiksi moottoriveneen penkin alle sijoitettu säilytyslokero toimii tarvittaessa myös jääkaappina kunhan täyttää sen jäillä.

Etelä-Suomen Sanomat tutustui kolmen veneen säilytystiloihin Venemessuilla.

Onnistuneimmat ratkaisut kokoon nähden olivat vajaa kuusimetrisessä Freja Marinen TG-5,9-hyttiveneessä, jossa säilytystilat oli mietitty käytön mukaan. Suuremmissa veneissä, moottorivene 265 Sundancerissa ja Jeanneau Sun Odyssey 349 -purjeveneessä oli tilaa enemmän, mutta suhteessa veneen hintaan ja kokoluokkaan, oli parhaat ratkaisut tehty hyttiveneeseen. Yli kymmenmetrisen purjeveneen sisuksissa yllätti se, että hyllyt oli hyödynnetty vain alalokeroina. Lisää säilytystilaa olisi saanut lisäämällä seinille hyllyt ja niihin liukuovet.

Useimmiten yhteysveneenä toimivassa hyttiveneessä suurin osa tavaroista kulkee kannella, mutta pieneen veneeseen on onnistuttu mahduttamaan monia oivalluksia.

Jos veneen tilaa suoraan veistämöltä voi säilytystilaratkaisuihinkin vaikuttaa. Esimerkiksi Jeanneau Sun Odyssey 349 -purjeveneessä on mahdollista saada istuinlaatikkoon toinen säilytystila, jos on valmis madaltamaan toista takakajuuttaa.

Ensimmäistä kertaa veneessä olevalle on myös yksi tärkeä seikka: jos jonkin säilytystilan kansi tai luukku ei aukea helposti, se on luultavasti lukittu salvalla tai muulla mekanismilla. Älä siis käytä väkivaltaa vaan tutki, mikä estää aukeamisen.

Testattu

Säilytystilaratkaisujen veneet

265 Sundancer

Pituus: 8,07 m

Leveys: 2.1 m

Ovh. 117 520 €

TG-5.9

Pituus: 6 m

Leveys: 2,1 m

Ovh. 23 989 €

Sun Odyssey 349

Pituus: 10,34

Leveys: 3,4

Ovh. 102 800 €

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi