Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Orimattilalaistytön kääpiötä on himoittu takaisin Italiaan

Vaahtokarkki. Hyvin soma sellainen. Tekisi melkein mieli mennä halailemaan, vaikka vastassa onkin kovapintainen kaveri.

Autosta ei yleensä voi käyttää sanaa söpö, mutta nyt on pakko. Orimattilalaisen Teemu Niemitalon kääpiöauto Fiat 500 D vuodelta 1967 on niin ihana, että eräskin kaksimetrinen italialaismies äityi herkäksi sen nähdessään: "Tämä pitää viedä takaisin kotiin!"

Mutta tämä kääpiö ei ole myynnissä. Niemitalo rekisteröi Fiatin heti sen ostaessaan Elina-tyttären nimiin, jottei vahingossakaan myisi sitä. Elina Niemitalo oli 8-vuotias, kun Fiat 500 D saapui perheeseen, ja sen jälkeen koko auto on käyty huolellisesti läpi. Kaikki osat on uusittu ja verhoilu tilattiin Italiasta asti.

- Näitä autoja on sen verran paljon, että osia on hyvin tarjolla. Ja jos jotain ei löydy, osa harrastajista tekee ne osat itse, Teemu Niemitalo sanoo.

Auton punaisella takapenkillä istuu vaaleanpunainen possu, joka on itse asiassa radio. Vaikka Fiatiin saisi jälkiasennettavan radioboksin, on Linnanmäeltä saatu possu toimittanut virkansa hyvin. Monta kertaa possu on saanut seurakseen takapenkille perheen lapset, kun aikuiset ovat istuneet etupenkeillä.

- Onhan siellä aika tiivis tunnelma ollut.

Niemitalo ihastui kääpiö-Fiatiin jo 1990-luvulla Italiassa käydessään. 2-sylinterinen ilmajäähdytteinen moottori jaksaa kulkea noin 80-90 kilometriä tunnissa. Kojelaudassa on vain yksi mittari, jonka valot pannaan päälle omasta nappulasta. Ajovalot menevät päälle toisesta nappulasta. Ilmastointi toimii avaamalla kattoluukku, jonka kautta ulottuu helposti ojentamaan kuljettajalle vaikkapa jäätelön.

Kaupungissa Fiat on hurjan näppärä, ja kaupunkiautoina kääpiöt yleensä ovat palvelleetkin.

- Tuossa Orimattila-Lahti-välillä muut autot tuppaavat ohittamaan. Yleensä tällä autolla liikkuessa hymy syttyy vastaantulijoiden kasvoille.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi