Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Kolumni: Purjehtimisen sietämätön lumous

Ennen edellistä kesää en ollut koskaan ajatellut itseäni veneilijätyypiksi. Sen turhempaa hommaahan ei juuri ole. Eteneminen on hidasta ja epämukavaa, säät Suomessa usein keskikesälläkin karmeat.

Kaikki muuttui eräänä heinäkuisena päivänä Saaristomerellä. Istuin noin 30-jalkaisen Beneteaun peräsimessä. Neljän purjehduspäivän jälkeen olimme tulossa kohtalaisessa myötätuulessa Taalintehtaalta takaisin kohti Hankoa. Aurinko paistoi, vesi kohisi kokassa ja tuuli painoi venettä juuri sopivasti kallelleen - niin että näyttää uskottavalta, mutta ei tunnu vielä epämukavalta.

Kouluttajan ja miehistön suosiollisella avustuksella onnistuin purjehtimaan avomerellä kokonaisen ympyrän. Uskokaa tai älkää, mutta se tuntui merkittävältä saavutukselta.

Olin päätynyt purjehduskurssille oikeastaan enemmänkin kölinpainoksi kuin purjehtijaksi. Retken piti olla hieman keskimääräistä kekseliäämpi synttärilahja vaimolleni, joka on viettänyt nuoruuskesiään purjeveneessä.

Siippani oli lahjasta toki ilahtunut, mutta yllättäen minä olinkin se, joka rupesi kesän jälkeen selaamaan netistä käytettyjen veneiden myynti-ilmoituksia. Koska harkitsin jo puolitosissani pankin tädin puheille menemistä, päätin ilmoittautua kansalaisopiston saaristonavigointikurssille. Jos sellainen ei tapa orastavaa innostusta, niin ei sitten mikään.

Syksyn pimeät maanantai-illat kuluivat merimiestaidon alkeita kirjasta opiskellen. Kokonainen uusi terminologia avautui edessäni: tosisuunta, magneettisuunta, eranto, eksymä. Voiko lentokaloja syödä, ja kuinka hyvältä tai huonolta rommi maistuukaan Atlantin ylityksen jälkeen Karibialla.

Kahvitauoilla keskustelimme tietysti mahdollisuuksista. Joku vääräleuka tokaisi, että purjehtiminen on ehdottomasti kallein tapa edetä ilmaiseksi pisteestä toiseen. Aika otettuja olimme siitä rohkelikosta, joka ilmoitti eräänä maanantaina ostaneensa juuri käytetyn veneen Ruotsista ja purjehtivansa sen seuraavana viikonloppuna kotiin halki yön ja lokakuisen Itämeren. Aiempi purjehduskokemus nolla, mutta niin sieltä vain tultiin.

Purjehtiminen on ehdottomasti kallein tapa edetä ilmaiseksi pisteestä toiseen.

Iltaisin harjoittelin paikantamaan itseäni kartalla maamerkkien ja kompassisuuntimien avulla. Mielessäni palasin kuitenkin usein edelliseen kesään.

Neljässä päivässä purjehtimiseen ehti kehittyä kumma rutiini. Aamupalan lomassa säätiedotuksen kyttääminen ja reittisuunnitelman laadinta. Kelistä riippuen köydet irti nopeasti tai vitkaan, nokka tuuleen ja purjeiden nosto.

Sitten pientä säätämistä, lukemattomia vendoja tai jiippejä ja hyvin hidasta lipumista kohti määränpäätä. Ulkoisia tunnusmerkkejään suurempi lounas merellä, lopulta rantautuminen uuteen paikkaan ja polkupyörällä paikallisille nähtävyyksille. Illalla puolipakollisena ohjelmanumerona tietysti vierasvenesataman sauna ja vanhojen merikarhujen tarinat lauteilla.

Mikä tällaisessa viehättää? Nähdäkseni kyse on samasta ahtaan paikan lumosta, joka saa ihmisen rakentelemaan majoja lapsena. Että maailmassa on olemassa tämä hyvin pieni paikka, joka pitää kuitenkin sisällään kaiken tarpeellisen.

Purjeveneessä pienestä tulee suurta ja täysin tarpeeton alleviivaa sitä, mikä on olennaista. Noviisina sitä oppii esimerkiksi olemaan hyvin tyytyväinen, jos onnistuu pitämään pinnaa juuri oikeassa kulmassa tuuleen nähden. Hyvin sujunut rantautuminen on palkinto sinänsä, puhumattakaan siitä, jos saa mahdutettua pentterin pikkuruiseen jääkaappiin yhden saunakaljan, jonka tietää saavansa pitkän päivän jälkeen kylmänä käteen.

Traagista kaikkien purjehtijoiden kannalta on tietysti se, että Suomessa on pitkä ja pimeä talvi. Aloittelijalle se on toisaalta myös pelastus. Muuten tässä ehkä oltaisiinkin jo vararikossa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi