Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Suomen ensimmäinen "näkymätön" skimmauslaite takavarikoitiin - rikollisliigan tukikohta Lahdessa

Hauhon bensa-automaatin sisään asennettu skimmauslaite oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Se ei näy ulkopuolelle lainkaan. Kuva: Hämeen poliisi

Hämeen poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan skimmausjutussa, jossa kaksi romanialaista miestä kopioi pankkikorttien tietoja skimmauslaitteella. Laite oli Hämeenlinnan Hauhon ABC-kylmäaseman bensa-automaatissa viime marraskuussa.

Kahta kolmekymppistä miestä epäillään maksuvälinepetoksen valmistelusta, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta. Heidät vangittiin marraskuussa. Juttu siirtyi syyttäjälle, ja sitä käsitellään myöhemmin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Miehet otettiin kiinni marraskuussa Hollolassa, kun he olivat matkalla majapaikkaansa eli taloon Lahden Nastolassa.

Poliisin mukaan miehet kuuluvat kansainväliseen ammattimaiseen rikollisliigaan, joka on tehnyt skimmausrikoksia Itä- ja Kaakkois-Suomessa. Poliisi on myös aloittanut esitutkinnan Riihimäellä ja Hattulan Parolassa paljastuneista laajoista skimmausjutuista.

Näissä jutuissa on kymmenkunta epäiltyä, jotka kaikki ovat asuneet Suomessa olonsa aikana Nastolan talossa. Poliisi takavarikoi sieltä tietokoneita, joissa oli skimmausrikoksiin liittyvää materiaalia. Valtaosa epäillyistä on romanialaisia.

Laite asennettu automaatin sisään

Hauholla bensa-automaatissa ollut skimmauslaite oli kehittynyt versio, joita ei ole Suomessa aiemmin nähty. Muualla Euroopassa niitä käytetään.

Yleensä skimmauslaite asennetaan automaattiin niin, että lukulaite kiinnitetään kortin syöttöaukon päälle. Siksi se paljastuu.

Hauholla laite oli bensa-automaatin sisällä maksupäätteen ja tietoliikennettä välittävän verkkokytkimen välissä. Asiakas ei voi nähdä sitä.

Laite kopioi pankki- ja luottokorttien tiedot sekä tunnusluvun, jos kortissa on magneettijuova. Sirukortin tunnuslukua se ei pysty kopioimaan, eli silloin tarvitaan myös näppäimiä kuvaava kamera. Sitä Hauhon laitteessa ei ollut.

- Epäillyt kertoivat, että he olivat testaamassa laitetta. Laite oli kahtena yönä automaatissa. Ensimmäisenä yönä skimmauslaitteeseen tallentui kolmen henkilön ja yhden yrityksen pankkikorttien numerot, kertoo rikoskomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista.

Seuraavana yönä poliisi irrotti laitteen ja otti epäillyt kiinni. Heidän jäljilleen päästiin Hämeen, Itä-Suomen ja Kaakkois-Suomen poliisin yhteistyöllä.

Toinen epäilty kertoi kuulustelussa, että oli siirtänyt laitteeseen tallentuneen datan omaan matkapuhelimeensa ja lähettänyt eteenpäin eräälle henkilölle. Tutkinnassa ei pystytty selvittämään tätä henkilöä, joka toimi rikoksessa niin sanottuna ylämiehenä ja jolta skimmauslaite oli peräisin.

Hauhon tapauksessa asiakkailta ei viety rahaa, sillä kaikki kortit olivat sirukortteja. Tunnusluvun saaminen olisi vaatinut myös kameran.

Suomeen tekemään rikoksia

Hauhon skimmausjutusta vangitut miehet kertoivat kuulusteluissa, että he tulivat Suomeen tehdäkseen rikoksia. He saapuivat maahan päivää ennen skimmauksen aloittamista.

- Epäillyt ovat myöntäneet teon, mutteivät kaikkia nimikkeitä. He katsovat olleensa valmistelemassa rikosta. Poliisin kannalta teko on selvä. Tämä on järjestäytynyttä toimintaa, todella ammattimaista kansainvälistä rikollisuutta. Teot on tehty erityisen suunnitelmallisesti ja osana rikollisorganisaatiota, Suokas sanoo.

Skimmauslaitteen kopioimilla tiedoilla tehdään pankkikorttikopioita, joilla voi nostaa rahaa automaatista. Automaattien teknisten ominaisuuksien vuoksi nostot on tehtävä Euroopan Unionin ulkopuolella.

Rahaa on nostettu esimerkiksi Filippiineillä. Kaakkois-Suomessa tehtyjen skimmausrikosten taloudelliset vahingot nousivat yli 100 000 euroon.

Kädellä suojaaminen paras keino

Vaikka skimmauslaitteet ovat kehittyneet, on paras tapa suojautua edelleen se, että peittää kädellä yläpuolelta tunnusluvun näppäilyn. Sirukortit ovat paremmin suojattuja kuin magneettijuovakortit, sillä niiden tunnusluvun kopiointi vaatii myös kameran.

- Kannattaa ilmoittaa poliisille, jos huomaa, että bensa- tai pankkiautomaatin ympärillä pyörii porukkaa. Tekijöitä on saatu myös verekseltään kiinni yleisöhavaintojen perusteella. Epäillyt liikkuvat myös suomalaisilla autoilla, eli ulkomaisia kilpiä ei autoissa välttämättä ole, Suokas kertoo.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi