Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näin et pääse jonon ohi TOP 5 - lahtelaisportsarit kertovat asiakkaiden parhaat selitykset

Ovimies Hannu Vappulan mukaan pääkaupunkiseudulla ihmiset ovat tottuneempia pitkiin jonoihin yökerhoissa. Lahdessa niistä tulee joskus valituksia. Kuva: Markus Henttonen mhen

Yökerhon ovella työskentelevä portsari kohtaa monenlaisia persoonia. Ihmisillä on kova hinku baariin, ja jonon ohi yritetään kaikin mahdollisin keinoin. ESS haastatteli lahtelaisia ovimiehiä ja keräsi listan heidän kohtaamistaan asiakastyypeistä.

1. Setelitukun heiluttelija

Tippi ja kiitos illasta ilahduttavat ovimiestä, mutta pelkästään setelitukkua heiluttelemalla baarin ovet eivät aukea. 18 vuotta portsarina toiminut Hannu Vappula kertoo, että jonon ohi pääsevät ennakkoon sovitut ryhmät tai vip-korttien haltijat, jos ravintolassa sellaisia käytetään. Seteleitä esitellään ravintolan ovilla yllättävän usein.

- Viimeksi viime viikonloppuna totesin asiakkaalle, että tuolla tyylillä ei tästä oikaista.

Maailmanomistajan elkeistä ei siis ole apua sisäänpääsyssä. Tippauksesta on hyötyä vain, jos on muutenkin ravintolan kanta-asiakas.

2. Etkö sä tiedä kuka mä oon -asiakas

Toisinaan ovelle tulee ihmisiä, jotka kertovat olevansa paikallisia kuuluisuuksia tai muita staroja. Heitä voisi kutsua etkö sä tiedä kuka mä oon -asiakkaiksi, ja heille Vappulalla on vastaus valmiina.

- En kyllä tiedä, mistähän minun pitäisi sinut tuntea? Sitten tulee selityksiä, joiden jälkeen seison siinä entistä hämmentyneempänä. Mukava kuulla, mutta ei se henkilöllisyytesi tähän sisäänpääsyyn vaikuta.

3. Ravintolan omistaja

Hyvällä ovimiehellä on tarkka kasvomuisti. Hän tunnistaa kanta-asiakkaat ja ravintolan omistajat. Usein jonossa yritetään etuilla esiintymällä ravintolan omistajana.

- Silloin sanon, että kiva tavata, minä olen Hannu, milloinkas tässä ovat ravintolan omistussuhteet vaihtuneet?

Vappula muistaa kuitenkin yhden tapauksen, jossa muisti ei aivan toiminut. Asiakas kertoi olevansa ravintolan omistaja, mutta Vappula patisti hänet jonon jatkoksi.

- Asiakas olikin oikeasti ravintolan omistaja. Kyseinen ihminen meni kiltisti jonoon, mutta hetken kuluttua ravintolapäällikkö tuli kertomaan, että nyt on tainnut käydä pieni moka. Tilanne selvisi kuitenkin huumorilla. Ravintolan omistajakin oli tyytyväinen, ettei paikkaan noin vain käsiä heilutellen kävellä sisään.

4. Inttäjä

Inttäjät ovat yleensä ihmisiä, joilta on humalatilan vuoksi estetty pääsy ravintolaan. Inttäjä on tietävinään paremmin, milloin hän on liian humalassa päästäkseen sisään. Vappulan mukaan tähän asiakastyyppiin kuitenkin tottuu.

- Hyvällä järjestyksenvalvojalla pitää olla suodatin aivoissa. Jos hermo palaa liian helposti työtehtävissä, on valinnut väärän ammatin, hän sanoo.

Kun inttäminen jatkuu tarpeeksi pitkään, voi portsari antaa viimeisen poistumiskehotuksen.

Ovimiehen tärkein työvaltti on sanavalmius. Portsari on harva se ilta myös olkapää. Kuusi vuotta ovimiehenä työskennellyt Jesse Vilkman ei pidä asiakkaiden murheiden kuuntelemista raskaana.

- Aina on monenlaista huolta ja murhetta, jonka asiakkaat haluavat jakaa portsarin kanssa. Harva on kuitenkaan varsinaisesti raskas. Yleensä he jorisevat aikansa ja jatkavat sitten matkaa, Vilkman sanoo.

5. Puolialaston nuori

Talvisin ovimiehiä piinaavat huonosti varustautuneet ja väärällä asenteella liikkeellä olevat ihmiset. Vilkman kertoo, että talvisin ihmiset valittelevat kylmyyttä, koska eivät ole pukeutuneet asianmukaisesti.

- Etenkin nuorilla on usein vähänlaisesti vaatetta. Sitten pitäisi päästä sisään, koska on kylmä. Sille ei siinä vaiheessa mahda mitään, Vilkman sanoo.

Normaalisti asiakkaat ovat kuitenkin ymmärtäneet pukeutua talvella sään mukaan.

Bonus: helsinkiläinen

Erikoisin selitys, jonka Vilkman on uransa aikana kuullut, liittyy asuinpaikkaan.

- Hei, me ollaan Helsingistä! Helsinkiläisyys oli eräälle seurueelle jonkinlainen etuoikeus jonotettaessa baariin Lahdessa. Odottamaan joutuu kuitenkin riippumatta siitä, onko jonon hännille saapunut Utsjoelta vai Helsingistä, Vilkman naureskelee.

Kaisa Uusitalo
kaisa.uusitalo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi