Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Yhdysvalloissa juustosta löytyi puusta tehtyä halpaa täyteainetta - Professori: Jäitä hattuun selluhysteriassa

Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen tulkitsee internetin kohun juuston sisältämästä selluloosasta ensi sijassa tuoteväärennökseksi.

- Jos tuote on jotain muuta, kuin mitä tuoteselosteessa lukee, se on väärennös. Se on myös rikos, sillä kuluttajaa ei saa lain mukaan johtaa harhaan, Heinonen sanoo.

Yhdysvalloissa maan elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration) on löytänyt myynnissä olleesta pitkään kypsytetystä ”100-prosenttisen aidosta” parmesaanijuustoraasteesta puusta tehtyä halpaa täyteainetta, karboksimetyyliselluloosaa. Yhdistettä on juustossa myös sallittua enemmän.

Karboksimetyyliselluloosan, CMC:n, todella yleistä ja suorastaan ”käsistä karannutta käyttöä” paheksutaan netissä muun muassa Safkatutka-sivustolla.

”En pysty näkemään CMC:tä ongelmana. Marina Heinonen

Sellua lisätään sivuston mukaan ruokiin vain kustannusten alentamiseksi sekä rahan kiskomiseksi kuluttajilta. CMC:n arvellaan aiheuttavan ihmisille turvotusta, ummetusta ja muita suolisto-ongelmia.

Käytetään muun muassa sakeuttamiseen

Professori Heinonen ei pidä Suomessakin sallittua karboksimetyyliselluloosaa, lisäainetta numero E466, näin suurena pahantekijänä.

- CMC:tä käytetään sakeuttamis-, stabilointi- ja täyteaineena, jota saa lisätä erilaisiin elintarvikkeisiin, kuten maustamattomiin kermavalmisteisiin, kahvimaitojauheeseen, kypsentämättömiin juustoihin ja prosessoituihin juustoihin. Käyttömäärälle ei ole rajoituksia.

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) tieteellisenä asiantuntijana toimivan Heinosen mukaan ruoka-asioiden turvallisuutta tarkistetaan Euroopassa koko ajan. Parhaillaan arvioidaan uudelleen muun muassa lisäaineiden turvallisuutta.

- En pysty näkemään CMC:tä ongelmana. Jokainen päivittäin kasviksia syövä syö samalla selluloosaa. Kasvisolujen seinät ovat selluloosaa, kasvikuitua, jota ravinnossa tarvitaan 25-35 grammaa päivässä, hän sanoo.

Nykyistä paljon rankemmin suomalaiset söivät selluloosaa silloin, kun oli pakko turvautua pettuleipään.

- Leivässä pettua oli satoja grammoja, kun CMC:tä elintarvikkeissa on grammoja. Määrät ovat ihan erilaisia, Heinonen tähdentää.

CMC:tä ei yleensä käytetä juustoissa

Helsingin yliopiston maitoteknologian professori Tapani Alatossava ei ymmärrä, miksi juustojen valmistuksessa käytettäisiin CMC:tä, kun niin ei yleensä tehdä.

- Ehkä amerikkalaisilla on eri käsitys siitä, mitä juusto tai parmesaani ylipäätään on. Tai ehkä CMC on lisätty sekaan vasta, kun valmiista parmesaanista on tehty raastetta, hän pohdiskelee.

- Varmaa on, että perinteisissä italialaisissa juustoissa ainetta ei käytetä, hän sanoo.

Jos selluloosaa juustoihin käytettäisiin, se pitäisi lisätä maitoon viimeistään juoksettamisvaiheessa.

- Juustonvalmistuksessa taas syntyy paljon heraa, johon vesiliukoinen selluloosa jäisi juustomassan sijasta, Alatossava huomauttaa.

Alatossavan mukaan CMC ja muut stabilointiaineet lisäävät nestemäisissä maitovalmisteissa, kuten kermoissa, jogurtissa ja jäätelöissä, tuotteen venyvyyttä ja parantavat sen rakennetta sekä aistittavaa laatua, kuten suutuntumaa.

Heljä Korpijoki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi