Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lääkärit pelkäävät määrätä lääkettä kilpirauhaspotilaille - moni tilaa lääkettä jo nyt Saksasta

Suomen Kilpirauhaspotilaat ry:n puheenjohtaja Marika Alanen pitää tilannetta hämmentävänä. Potilaat ovat epätietoisia, mistä saavat jatkossa apua ja lääkärit pelkäävät ottaa hoidettavakseen kilpirauhaspotilaita.

Erilaisten arvioiden mukaan 10-50 prosenttia kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista ei voi hyvin pelkällä tyroksiinilla.

- Vajaatoimintaan syö lääkkeitä noin 300 000 suomalaista. Heistä noin 30 000-150 000 on sellaisia, joiden oireet eivät poistu tyroksiinilla. Liian usein heidät määritellään vain hysteerisiksi ja annetaan masennuslääkettä.

Alanen muistuttaa, että erityisluvalliset lääkkeet ovat laillisia lääkkeitä ja olivat aikanaan niitä ensimmäisiä kilpirauhaslääkkeitä.

- Potilaat ovat olleet niihin erittäin tyytyväisiä.

T3-lääke jäi pois palveluvalikoimasta viime keväänä

Suomen Endokrinologiyhdistys pyysi sosiaali- ja terveysministeriön palveluvalikoimaneuvostolta (Palko) lausuntoa T3-hormonin käytöstä marraskuussa 2014.

- Palko teetti nopealla aikataululla FinOhtalla kirjallisuuskatsauksen aiheesta. Sen tekijät Marjukka Mäkelä ja Tapani Keränen istuvat itse Palkossa. Tämän katsauksen perusteella T3-lääkkeet rajattiin pois palveluvalikoimasta viime keväänä.

Osa sairaanhoitopiireistä vetoaa nyt Palkon suositukseen ja kieltäytyy määräämästä tai uusimasta näitä lääkkeitä.

- Samalla vedotaan Endokrinologiyhdistyksen hoitosuositukseen, josta ainakin kaksi endokrinologia, Matti Välimäki ja Vesa Ilvesmäki, on julkisesti irtisanoutunut. Me hämmästelemme, mikä on lausunnon ja suosituksen ero.

Osa lääkitsee itseään väärin

Alasen mukaan tilanne on ollut jo pitkään se, että erityisluvallisia lääkkeitä tilataan Saksasta kansainvälisillä resepteillä, koska lääkärit eivät uskalla kirjoittaa reseptejä suomalaisiin apteekkeihin.

- Pahinta on, että lääkkeet haetaan ulkomailta ja annostellaan itse. Joukossa saattaa olla sellaisiakin, jotka eivät edes tarvitse T3-lääkettä.

Yhdistys epäilee Valviraa toimivallan ylittämisestä.

Potilasaktiivien perustama nettiadressi, jossa puolustetaan oikeutensa menettäneitä lääkäreitä, on kerännyt jo yli 12 400 nimeä.

Saija Kauhanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi