Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Mediakouluttaja Tommi Tossavainen: Periscope on enemmän mahdollisuus kuin uhka

Tommi Tossavainen kävi Kivimaan koululla kertomassa lasten vanhemmille somen käytöstä. Kutsujana oli koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Kontio. Kuva: Katja Luoma

Suoratoistopalvelu Periscope ei ole niin suosittu mediasovellus kuin sen nostattamasta keskustelusta voisi päätellä. Lahden Kivimaan koululla sosiaalisesta mediasta luennoineen mediakouluttaja Tommi Tossavaisen mukaan suomalaisnuoret käyttävät somesovelluksista eniten videopalvelu YouTubea, pikaviestipalvelu WhatsAppia, kuvanjakopalvelu Instagramia, pikaviestipalvelu Snapchatia sekä yhteisöpalvelu Facebookia.

- Kattavaa tutkimustietoa ei vielä ole, mutta kaikki ikäryhmät huomioiden Periscopen käyttö on Suomessa tosi pientä. Nuorista, jotka yleensä ottavat tällaiset palvelut ensimmäisenä käyttöön, ehkä 10-20 prosenttia käyttää Periscopea, mutta heistä vain kenties kymmenesosa tekee itse lähetyksiä. Suurin osa käyttäjistä pelkästään seuraa ja mahdollisesti kommentoi lähetyksiä, Tossavainen kertoo.

Periscope on Twitterin omistama sosiaalinen suoratoistopalvelu, jonka avulla voi katsella käyttäjien suoraa videokuvaa ja lähettää omaa videokuvaa muiden katseltavaksi. Reaaliaikaista lähetystä on mahdollista kommentoida.

Kodeissa ja kouluissa on herännyt pelko, että palvelua käytetään väärin. Eräs liveilmiö on, että alaikäiset lähettävät livekuvaa itsestään, paljastavat jopa intiimialueitaan kommentoijien kannustamina. Palvelua voidaan käyttää myös kiusaamiseen.

Tommi Tossavainen muistuttaa, että vika ei ole palvelussa, vaan siinä kuinka sitä käytetään.

- Periscope on parhaimmillaan erinomainen ikkuna lähes kaikkialle maailmaan. Eräänä päivänä katsoin suorana lähetyksenä, kun sotaa pakenevat ihmiset pyrkivät Kreikan rannikolle. Voit seurata konsertteja ja muita yleisötilaisuuksia ympäri maailmaa ja keskustella tuntemattomien kanssa, Tossavainen kertoo palvelun mahdollisuuksista.

Lännen Media uutisoi kuun alussa, että poliisikin on löytänyt Periscopen - kansalaisten jakamat suorat lähetykset kun antavat lainvalvojille lukemattomia silmiä lisää.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi