Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaisnuorten työsuhde purettiin 9 päivän jälkeen - palkkaa tuli yksi euro

Juuso Koutajoen koeajan provisio oli 1,12 euroa. Kuva: Mirja Hussain

Nuoret saivat potkut seitsemän ja yhdeksän työpäivän jälkeen. Perusteena oli koeaika. Sitten seurasi vielä suurempi yllätys.

"Työsopimuksen mukaisesti työntekijälle ei syntynyt työsuhteen ajalta maksettavaksi takuutuntipalkkaa”, todettiin palkkalaskelmassa.

Se tarkoitti, että lahtelaiset Juuso Koutajoki, 21, ja Janika Mesiniemi, 20, eivät saaneet palkkaa lainkaan työpäivistään. Tai saivat: sähkösopimuksista tulleet provisiot. Koutajoella se oli 1,12 euroa ja Mesiniemellä 16,40 euroa.

Työntekijän pitäisi työsopimuksen mukaan olla töissä 14 työvuoroa, jotta hän olisi oikeutettu palkkaan.

Yhtiön mukaan työntekijät eivät olleet noudattaneet ohjeistusta. "Työntekijän tulee kohdata asiakkaita oma-aloitteisesti niin, että jokaista työtuntia kohden toteutuu 25 kohtaamista", lukee työsopimuksessa.

Koutajoki ja Mesiniemi työskentelivät Lahdessa Syke-tavaratalossa. Heidän myyntipöytänsä oli varsin hiljaisessa paikassa.

- Iso osa on ohikulkijoista oli iäkkäitä ihmisiä. Samat ihmiset kulkivat ohi päivästä toiseen, Koutajoki kertoo.

Jotta ohjetta olisi noudatettu, kohtaamisia olisi pitänyt olla reilun kahden minuutin välein, vaihtoineen. Samalla tunnin aikana olisi pitänyt pystyä neuvottelemaan puolitoista sähkösopimusta.

Muutkaan eivät pärjänneet paremmin

Koutajoki oli löytänyt työpaikan työvoimatoimiston nettisivuilta. Hän oli työllistänyt itsensä varsin nopeasti, sillä hän pääsi armeijasta jouluna. Ennen armeijaa Koutajoki oli kirjoittanut ylioppilaaksi. Hän on hakemassa opiskelemaan kevään yhteishaussa.

- Ihmettelin aluksi, että olenko näin huono, hän sanoo.

Hän kertoo nopeasti havainneensa, etteivät muutkaan samassa paikassa työskennelleet pärjänneet paremmin. Ainakin kolmen työntekijän työsuhde purettiin juuri ennen takuupalkkaan vaadittavien työpäivien täyttymistä.

Mesiniemi sanoo työnantajan toimien olleen törkeää.

- Tämän ajan olisi voinut käyttää hyödyllisemminkin, esimerkiksi etsien töitä.

"Härskein tapaus, josta olen kuullut"

Työsopimuksen mukaan palkka muodostuu provisioista ja mahdollisesta takuupalkasta. Sitä maksetaan sopimuksen mukaan silloin, kun takuupalkkaa kertyisi enemmän kuin "voimassaolevan palkkamallin mukaisesti" muuten tulisi tuloa. Voimassaoleva palkkamalli tarkoittaa provisioita.

Ammattiliitto Pron energia-alan sopimusvastaavan Petteri Hyttisen mukaan puhelinmyyntialalta tulee vastaavia tapauksia silloin tällöin.

- Tämä on härskein tapaus, josta olen kuullut, Hyttinen sanoo.

Rikoslain 47. pykälä käsittelee muun muassa "kiskonnantapaista työsyrjintää". Siihen syyllistytään, työnhakija tai työntekijä asetetaan huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi esimerkiksi työnhakijan tai työntekijän ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä.

Hyttisen mukaan nuorilla ihmisillä ei välttämättä ole kokemusta työmarkkinoiden säännöistä.

- Minulle sanottiin, että sopimus on allekirjoitettava heti, Koutajoki kertoo.

Hyttinen kehotti työntekijöitä tekemään tutkintapyynnön poliisille. Mesiniemi sen tekikin kiskonnasta ja petoksesta. Kiskonnan tunnusmerkit ovat samankaltaisia kuin kiskonnantapaisessa työsyrjinnässä. Poliisi tekee päätöksen mahdollisen esitutkinnan aloittamisesta helmikuun loppuun mennessä. Todennäköisesti tutkintaa ei aloiteta.

- Tähän mennessä ei ole tullut esiin seikkoja, joiden perusteella asiassa olisi tapahtunut rikosta, tutkinnanjohtaja Gunnar Golnick sanoo.

Hyttinen ihmettelee poliisin näkemystä.

- Ei ketään voi rekrytoida tällaisilla ehdoilla.

"Jos sopii huonosti, ei voi mitään"

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lakimiehen Aki Erikssonin mukaan tällaiset sopimukset eivät ole tyystin poikkeuksellisia.

- On vähän yllättävääkin, kuinka huonoihin sopimuksiin laki mahdollistaa työntekijän suostuvan. Jos sopii huonosti, ei voi mitään, hän sanoo.

Sopimus ei saa lain mukaan olla kohtuuton.

- Nuo sopimusehdot tuntuvat maalaisjärjellä hyvinkin kohtuuttomilta ja juridisesti melko kohtuuttomilta, Eriksson sanoo.

- Kun asetetaan 14 päivän koeaika, ja työnantaja voi 13. päivän jälkeen sanoa, että ei tarvitse enää tulla, se voi johtaa kohtuuttomuuteen.

Erikssonin mukaan nuoruutta ja kokemattomuutta ei ole oikeudessa tavattu pitää perusteina tuomioon kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

- Tämä on kuitenkin hyvin tavanomainen tilanne, niin kurjaa kuin se onkin.

Työnantaja: työsuhteet purettu lainmukaisin perustein

Nuoret myivät sopimuksia tuulisähköyhtiö Nordic Green Energylle. Heidän työnantajansa oli Venlend-niminen yhtiö. Sen edustaja kommentoi asiaa ainoastaan sähköpostitse.

”Osalla työntekijöistä voi olla sovittuna takuupalkka toissijaisena palkanmaksuperusteena. Takuupalkka on tarkoitettu pitkäaikaisille työntekijöille tulotason vaihtelun vuoksi.”

Venlendin mukaan kaikki työsuhteen purut on tehty lainmukaisin perustein ja palkat on maksettu.

Ammattiliitto Pron sopimusvastaava Petteri Hyttinen ihmettelee yhtiön näkemystä.

– Vaikka koeaikapurku olisi ollut ok, silti työsopimuksen ehdot on kohtuuttomat. Varsinkin kun voidaan olettaa, että työsuhde on lopetettu juuri ennen kuin siitä olisi tullut työnantajalle palkanmaksuvelvoite. Miltä muulta se voi näyttää kuin kiskonnalta? Hyttinen sanoo.

Venlendistä todettiin, että yhtiö on tuotannollisten ja taloudellisten syiden vuoksi luopunut tämän vuoden tammikuussa sähkösopimusten myynnistä koko Suomessa.

Juttua muokattu 25.2. klo 22.59. Lisätty jutun loppuun työnantajan kommentit.

Oikaisu 28.2. kello 14.45

Uutisessa todettiin aiemmin, että irtisanotut myyjät olisivat olleet töissä 12 työvuoroa ennen irtisanomista. Vuoroja olisi pitänyt olla 14, jotta he olisivat saaneet takuupalkan. Todellisuudessa toinen työntekijä oli töissä yhdeksän ja toinen seitsemän työvuoroa.

Vesa Mäkinen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X