Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Palkitut ravintoloitsijat: "Tämä pelasti Rouxin"

Kati ja Sami Häkkinen ovat olleet nostamassa oman ravintolansa lisäksi koko päijäthämäläistä ruokakulttuuria. Kuva: Mirja Hussain

Rouxin nimitys Vuoden ravintolaksi otettiin vastaan suunnattoman iloisissa tunnelmissa. Sami Häkkinen, joka on ravintolan ruokatuotteen takana, istui puheiden päälle selvästi huojentuneena alas. Pahimmat alamäet on koettu.

- Tuntuu upealta. Mielettömän upealta. Tästä lähtee kiitorata. Olemme kokeneet vaikeita aikoja, ja olemme joutuneet tekemään uskomattoman kipeitä päätöksiä, mutta ne ovat nyt takana, hän huokaa.

- Tämä on kunnianosoitus paitsi meitä, myös Lahtea kohtaan. Helsingin lisäksi Turku ja Tampere ovat nousseet ruokakaupunkeina ja nyt myös Lahti, Sami Häkkinen summaa.

Se, että Roux on edelleen omalla paikallaan Rautatienkadun ja Harjukadun kulmassa, on kovan työn ja uhrausten tulos. Kuten Kati Häkkinen omassa palkintopuheessaan totesi, Rouxía ei olisi ilman vakioasiakkaiden tukea.

- Aloitimme 2007 ja silloin meidät heti nimettiin vuoden ravintolaksi. Niin pitkään meidän veikattiin pärjäävän tällä konseptilla, hän heitti.

- Olemme menneet vuoristoradassa. Vuodet 2008-2009 olivat todella vaikeita, kun lama tuli. Mutta silloin meidän vakioasiakkaamme sanoivat, että käyvät meillä ainakin kaksi kertaa kuukaudessa, Kati Häkkinen paljasti.

- Tällaisella ravintolalla Lahdessa ei voi olla kertakäyttöasiakkaita eli ihmisiä, jotka eivät tule takaisin. Meidän on palveltava jokainen asiakas niin hyvin, että hän palaa.

Sami ja Kati Häkkinen ovat olleet nostamassa, ennen kaikkea Sami, oman ravintolansa lisäksi koko päijäthämäläistä ruokakulttuuria ja alueen lähiruokaa. Vaikka omassa talossa on ollut vaikeaa, häneltä on riittänyt vielä voimia ja aikaa edistää muidenkin asiaa.

- Kaikkeen on aikaa, kun vain järjestää sitä. Ei se ole ollut helppoa. Nyt, kun on ollut kiireisempää, olen jättäytynyt pois joistain projekteista. Ja lisäksi meillä on kotona kymmenvuotias Nico-poika, joka tarvitsee myös oman aikansa.

Sami Häkkinen on Rouxin ruoan takana, vaikka hän ei sitä yksin teekään.

- Seuraan paljon alan kirjallisuutta ja nettiä, ja mietin aina miten jonkun jutun voisi siirtää meille Lahteen. Vaikkapa espanjalaisen kala-annoksen. Voisiko sen tehdä jostain paikallisesta kalasta.

- Minulla on myös makumuisti, eli jo annosta suunnitellessani tiedän miltä se maistuu, hän kertoo.

Annosten estetiikka on saanut paljon kiitosta. Sekin on Sami Häkkisen taidetta.

Ravintola vastaanotti palkintonsa tiistaina iltapäivällä pidetyssä tilaisuudessa, jonne Gastronomisen seuran edustajat toivat puheiden ja maljojen säestämänä kunniakirjan kiinnitettäväksi ravintolan seinään.

Seuran puolesta puhunut Tiina Lähteenoja-Niemelä kertoi, että palkinto on annettu tunnustuksena ravintolan laadukkaasta ruokatuotteesta, siihen osuvasti valituista juomista ja asiakaspalvelusta. Ne muodostavat yhdessä elämyksen. Mutta ennen kaikkea palkinto tuli pitkäjänteisestä työstä.

- Kati ja Sami Häkkisen johtama Roux on pitänyt kiinni kunnianhimoisesta linjastaan. Positio talviurheilu- ja hiphopkaupungin ainoana fine dining -tasoista ruokaa tarjoavana ravintolana ei kuitenkaan ole helppo, hän mainitsi raadin perusteluista.

Lahti on pitkään ollut ravintolakaupunki, josta ajetaan ohi. Jossain vaiheessa kävi kuitenkin niin, että Lahden kohdalla ei enää painettukaan kaasua, koska Lahdesta on enää tunnin matka Helsinkiin syömään. Lahden kohdalla alettiinkin painaa jarrua ja nykyisin ravintola on ruokamatkailijoiden pysähtymispaikka. Se on hyvin pitkälle Rouxin ansiota.

- Kyllä minä otan tuosta kopin, Sami Häkkinen nauraa.

- On tässä uskoa koeteltu, ja laman aikana oli todella kova paikka lopettaa lounaat ja irtisanoa kerralla koko vakituinen henkilökunta. Silloin mentiin syvissä vesissä.

Saatu tunnustus tarkoittaa nyt kiirettä. Varauslistat täyttyvät, se on aivan varmaa.

- Meillä on jo täksi illaksi miehitys kunnossa. Tervetuloa!

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi