Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Villisikaa ostetaan joulukinkuksikin

Villisikaa menee Juha Merosen mukaan kaupaksi sen verran harvakseltaan, että hän säilyttää lihat pakasteina. Kuva: Mirja Hussain

Sika se on villisikakin. Jotkut herkuttelijat ovat keksineet maistaa villisian kinkkua myös joulupöydässä.

- Muutamia joulukinkkuja menee. Jotkut kokeilevat villisikaa, kun haluavat muuta kuin tavallista sikaa. Jotkut ovat tykästyneet siihen, ja ostavat sitä joka jouluna, kertoo orimattilalaisen Maatilaliha Merosen toimitusjohtaja Juha Meronen.

Villisika ei ole lihakaupassa kovin merkittävä myyntituote, minkä vuoksi sitä löytyy yleensä pakastimesta. Merosen mukaan villisikaa ei välttämättä mene kaupaksi muutamaan viikkoon. Monet villisiasta pitävät ostavat sitä isomman erän kerralla.

Villisian maku voi olla yllätys.

- Se riippuu paljon villisiasta.

Sikalassa kasvatettu perussika viedään teurastamolle yleensä tietyn ikäisenä ja painoisena. Villisika voi teurastettaessa olla nuorempi tai vanhempi, saati metsästäessä.

- Vanhemmassa maku on vahvempi, Meronen sanoo.

Myös rasvan määrä vaihtelee villisian lihassa, toisin kuin tavallisessa siassa. Tarhattukin villisika elää ulkona ja kehittää itselleen lämmittävää rasvakerrosta syksyllä ilmojen viiletessä.

Haavoitettu villisika puree haaroihin

Ihminen syö villisikoja, mutta villisika ei ihmisiä. Se haistaa ihmisen kaukaa ja kiertää vielä kauempaa.

Vaarallinen villisiasta tulee vasta, jos se haavoittuu. Lisäksi sillä on epämiellyttävä tapa hyökätä.

- Se käy kiinni haaroihin, kertoo orimattilalainen metsästäjä Jorma Jalava.

Saksassa on miljoonia villisikoja, ja niitä myös metsästetään siellä ahkerasti. Jalavan mukaan siellä monet metsästäjät käyttävät housuja, joissa on haaroissa lasikuitukerros suojaamassa haaruksia.

Orimattilassa on metsästetty tänä talvena parikymmentä villisikaa, mutta haarasuojia ei ole käytetty. Jalavan mukaan ne ovat Saksassakin uutta.

Orimattilalaisten metsästäjien turvana on Jalavan mukaan ollut tarkka silmä ja vakaa käsi: jokainen laukaus on kaatanut sian.

Villisikametsästyskausi loppuu helmikuun lopussa ja alkaa taas kesäkuussa. Kuten hirvimetsällä: emakkoa ei saa ampua milloinkaan, jos sillä on nuorempi jälkeläinen mukana.

Vesa Mäkinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi