Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Villisikojen määrä roimassa kasvussa Päijät-Hämeessä - laumat vaihtaneet hiljalleen maisemaa

Villisikojen määrä on roimassa kasvussa Päijät-Hämeessä. Paikallisissa riistanhoitoyhdistyksissä kannan kasvua ei katsota hyvällä. Kuva: Markku Häkkänen

Viimeisen viiden vuoden aikana villisikojen määrä Päijät-Hämeessä on lisääntynyt huomattavasti. Näin todetaan Päijät-Hämeen riistanhoitoyhdistyksistä. Villisikojen muuttoliike Päijät-Hämeeseen on ollut kasvamaan päin. Lisäksi villisiat lisääntyvät rivakalla tahdilla. Aikuinen emakko saa vuodessa 5-6 porsasta.

Villisikakannan kasvua ei katsota riistanhoitoyhdistyksissä hyvällä, sillä laumassa liikkuvat villisiat voivat aiheuttaa suurtakin tuhoa esimerkiksi viljelysmailla.

- Eivät villisiat täällä mikään uusi juttu ole. Niiden määrä on kuitenkin lisääntynyt selvästi, toteaa Asikkalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Harri Kolila.

Viimeisimmän arvion mukaan Asikkalassa on noin parikymmentä villisikaa.

Kun villisikoja on alettu jahdata aiempaa hanakammin, laumat ovat pikku hiljaa lähteneet pois tutuista maisemista. Lasse Perttola

Asikkalassa on Kolilan tietojen mukaan säästytty suuremmilta tuhoilta.

- Syksyllä villisikalauma oli kääntänyt yhden perunapellon ympäri. Syksyllä kävi myös yksi villisikakolari, josta selvittiin ilman suurempia vahinkoja.

Heinolassa villisikoja on kymmeniä. Myös Lahden seudulla on havaittu ainakin muutama isompi villisikalauma.

- Ei tätä asiaa kannata liikaa dramatisoida, mutta on totta, että kanta on kasvanut, toteaa Lahden seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Lasse Perttola.

Erityisesti Orimattilassa villisikakanta on kasvanut huimasti viimeisten vuosien aikana. Villisiat ovat liikkuneet Päijät-Hämeeseen Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson suunnista.

- Kymenlaakso on perinteistä villisika-aluetta. Kun villisikoja on alettu jahdata aiempaa hanakammin, laumat ovat pikku hiljaa lähteneet pois tutuista maisemista, kertoo Perttola.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi