Aiheet
Kotimaa

Suomessa pelätään afrikkalaista sikaruttoa: "Se voi olla todellinen uhka suomalaiselle sikataloudelle"

Villisiat ovat kantaneet afrikkalaista sikaruttoa Baltian maissa. Afrikkalainen sikarutto on vaarallinen ja helposti leviävä tauti. Kuva: Markku Häkkänen

Heinolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Osmo Laurila myöntää olevansa huolissaan kasvaneesta villisikakannasta. Laurilan huoli liittyy afrikkalaiseen sikaruttoon eli verenvuotokuumetautiin.

- Latviassa villisikojen kantama sikarutto levisi 30 000 sian sikalaan. Jokainen sika jouduttiin lopettamaan. Vastaavanlaisia tapauksia on myös Virosta. Sikarutto voi olla todellinen uhka suomalaiselle sikataloudelle, jos se tänne leviää, Laurila kertoo.

Laurilan mukaan kauhuskenaario on täysin mahdollista, vaikka taudin leviämistä Suomeen on pyritty estämään.

- Esimerkiksi Virosta ei saa tuoda enää ollenkaan villisikatuotteita Suomeen. Lisäksi hygieniasta on pidettävä huoli. Minä pelkään, että joku suomalainen metsästäjä tuo taudin saappaissaan Virosta Suomeen.

Villisikakannan pienentämiseen on ryhdyttävä vauhdilla. Osmo Laurila

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa. Tautia kuitenkin esiintyy Suomen lähialueilla ja uhka taudin leviämiseksi Suomeen on kasvanut viimeisten vuosien aikana.

Villisikakannan pienentämistä halutaan auttaa lakimuutoksella

Maa- ja metsätalousministeriö kaavailee lakimuutosta, joka helpottaisi villisian metsästystä. Jos ministeriön kaavailut tulevat voimaan, voidaan villisikaa metsästää jatkossa ympäri vuoden. Nykyisin villisika on rauhoitettu maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Laurila muistuttaa, että villisika kuuluu Suomen luontoon, mutta kanta on pidettävä mahdollisimman pienenä erityisesti afrikkalaisen sikaruton riskin takia.

- Odotan lakimuutosta suurella mielenkiinnolla. Villisikakannan pienentämiseen on ryhdyttävä vauhdilla, toteaa Laurila.

Villisian metsästäminen ei ole mikään yksinkertainen operaatio. Kuulo- ja hajuaisteiltaan erittäin tarkka villisika ei helposti osu metsästäjän lähettyville.

- Se on nopea kuin luoti. Todella vaikea metsästettävä, Laurila kuvailee.

Sekä Laurila että Asikkalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Harri Kolila toivovat, että metsästäjät kaatavat villisikoja niitä tavatessaan.

- Olen sanonut, että jos hirvi ja villisika ovat vierekkäin, niin villisika ammutaan, Laurila kertoo.

Villisikoja on Suomessa Metsästäjäliiton mukaan 1 000-1 300 yksilöä. Laurilan mukaan Metsästäjäliiton arvio on alimitoitettu.

- Tarkkaa määrää on mahdotonta sanoa.

Tauti

Afrikkalainen sikarutto

Sikojen ja villisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti, jonka aiheuttaa asfivirus.

Itämisaika normaalisti 5-15 vuorokautta.

Tyypillisimpiä oireita ovat vaikeutunut hengitys, motoriset häiriöt, korkea kuume ja ruokahaluttomuus. Voi aiheuttaa äkillisen kuoleman ilman oireita.

Tautia on havaittu Afrikan lisäksi useissa Suomen lähialueiden maissa, kuten Venäjällä, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Virossa.

Tauti ei tartu ihmiseen.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments