Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Imettämistä lisäämällä estyisi 800 000 lapsikuolemaa joka vuosi

Rikkaiden maiden äideistä kuitenkin vain viidennes imettää lastaan vuoden ikäisiksi. Kuva: Monkey Business Images

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuosittain jopa 800 000 lapsen kuolema estyisi, jos imettäminen yleistyisi suositusten tasolle. Samalla estyisi vuosittain noin 20 000 rintasyöpäkuolemaa, tulokset osoittavat.

WHO:n suositusten mukaan vauvat olisi hyvä pitää täysimetyksellä kuuden kuukauden ikäisiksi ja osittaista rintaruokintaa olisi hyvä jatkaa parhaimmassa tapauksessa kahden vuoden ikään saakka. Rikkaiden maiden äideistä kuitenkin vain viidennes imettää lastaan vuoden ikäisiksi. Köyhien ja keskituloisten maiden äideistä vain kolmannes pitää vauvansa täysimetyksellä ensimmäiset kuusi kuukautta.

Imettämistä halutaan edistää sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Rikkaissa maissa imettäminen pienentää kätkytkuolemien vaaraa kolmanneksella. Kehittyvissä maissa noin puolet ripuleista ja suuri osa hengityssairauksista estyisi imettämällä. Imettäminen saattaa myös ehkäistä ylipainoa ja diabetesta ja edistää vauvan älyllistä kehitystä.

Syyt imettämisen keskeyttämiseen ovat moninaisia eikä imettäminen aina välttämättä onnistu. Siihen olisi kuitenkin hyvä kannustaa ja panostaa, tutkijat kirjoittavat. Köyhissä ja kehittyvissä maissa suuri ongelma on myös äidinmaitokorvikkeiden vastuuton markkinointi, joka sääntely-yrityksistä huolimatta riivaa edelleen monia maita.

Tulokset perustuvat Lancet-lehdessä julkaistuun analyysiin, jossa käytettiin aineistoja 28 katsaus- ja meta-analyysitutkimuksesta. Suomessa tuloksista uutisoi uutispalvelu Duodecim.

THL:n suositusten mukaan täysimetystä olisi hyvä jatkaa kuuden kuukauden ikään saakka. Lisäruokien aloittamisen jälkeen suositellaan imetyksen jatkamista muun ruoan ohella vähintään yhden vuoden ikään saakka.

Artikkelia muokattu 11.2. klo 12.05: Imetyssuositukset muokattu THL:n suosituksen mukaisiksi.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi