Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hoivarobotti Ilona antaa vanhuksille pusuja – maksoi Lahden kaupungille 16 500 euroa

Ilona-robotti kiertää Lahdessa eri vanhainkodeissa. Keskiviikkona vuorossa oli Onnelanpolku. Kuva: Sami Kuusivirta

Pieni Ilona puhuu, laulaa ja tanssii väsymättä – ainakin 1,5 tuntia, eli sen aikaa kun akussa riittää virtaa. Ilona on robotti, omaa sukuaan Zora.

Lahden kaupunki on vastikään hankkinut Ilonan sosiaali- ja terveystoimensa käyttöön. Robotti kiertää nyt eri taloissa pari viikkoa kerrallaan. Parhaillaan se on käytössä Onnelanpolun palvelutalossa.

Suomessa on näitä Zora-merkkisiä robotteja kaikkiaan neljä: muut kiertävät sote-yhtiö Attendon palvelutaloissa ja Helsingin opetustoimessa. Lahden robotti sai kilpailussa nimekseen Ilona, Attendossa puolestaan Lady Lydia.

Helsingissä robottia käytetään erityislasten opetukseen.

Lahteen hankitun robotin hinta oli 16 500 euroa.

Huvittava, ei pelottava

Laitetta ohjataan tabletilla ja langattoman verkon välityksellä. Ohjaajan on aina oltava läsnä. Robottiin on ohjelmoitu erilaisia toimintoja, kuten tuolijumppaa tai visailuja.

Robotti on ketterä, notkea ja pystyy kävelemään, mutta erityisen älykkäältä se ei vielä keskiviikkona vaikuttanut. Se ei esimerkiksi osaa väistää estettä edessään ja kuullun ymmärtämisessäkin on toivomisen varaa.

Mutta sympaattinen ja huvittava sen ehdottomasti on. Onnelanpolun dementoituneet vanhukset eivät kummastele tai pelkää laitetta, päinvastoin: lattialla tepasteleva jumppaohjaaja sai lämpimän vastaanoton.

– Tule tänne! Osaatko juosta, kyseli Hilkka Salonen vieressään seisovalta robotilta.

– Kiva olet, kiva kun tulit, hyrisivät muutkin osallistujat. Kaikille tuttavuus oli kuin uusi, vaikka robotti oli käynyt esiintymässä jo aiemmin.

Kuusikiloinen laite kertoo haluavansa myös syliin ja kysyy lupaa antaa pusun. Robotin pusu tarkoittaa moiskahduksen ääntä kaiuttimista.

Tuokion aikana paljastui kuitenkin, että tietotekniikka pätki eivätkä ohjaajan käskyt aina menneet perille. Periaatteessa käyttö on kuitenkin yksinkertaista, vakuuttaa ohjaaja Marja Hietanen.

Helppo hoitorobotti

Lahden Ilona-robotti on itse asiassa kokonainen hanke. Sitä edelsi viime syksynä selvitys hoitoalalla käytettävästä robotiikasta. Zora-merkkinen belgialais-ranskalainen robotti valittiin sen helppokäyttöisyyden vuoksi.

Ohjaajan käyttökoulutukseen kuluu vain pari tuntia, ja myöhemmin hoitajat voivat itse ohjelmoida laitetta uudelleen.

Myös Lahden ammattikorkeakoulun hoitotyön ja fysioterapian opiskelijat kehittävät Ilonalla uusia ohjelmia.

Zora on maailman ensimmäinen hoiva-alan tarpeisiin kehitetty ihmisen näköinen robotti, joka tuli markkinoille vuonna 2013. Niitä on maailmalla käytössä jo pari sataa. Suurimmat kohderyhmät ovat vanhukset ja lapset. Alunperin robotti kehitettiinkin auttamaan lasten fysioterapiaharjoituksissa.

Aisteja vielä käyttämättä

Lahdessa selvitetään nyt, mihin kaikkeen robottia voisi käyttää. Rajana on, ettei robottia voi käyttää lääkinnälliseen hoitotyöhön.

– Ei voi näin projektin alussa laskea, onko robotti tuonut säästöä tai hyötyä, mutta iloa se on tuonut asiakkaille, kertoo ensi vaikutelmista projektipäällikkö Eija Kakko.

Ilonan kaikki kyvyt eivät olekaan vielä käytössä. Valmistajan mukaan se pystyy liikkumaan vieraassa ympäristössä eikä törmää esteisiin. Sensoreiden, puhesyntetisaattorin, kaiuttimien ja kameran avulla se näkee, kuulee, liikkuu ja reagoi itsenäisesti.

Puheen- ja kasvojentunnistusominaisuus tekee robotista ihmismäisen. Kielitaito on kuitenkin yli ihmiskyvyn: robotilla pitäisi olla valmius puhua 19 kielellä.

Syksyllä saadaan tulokset

Hyödyt ja mahdollisuudet selvittää Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Hanke kestää tammikuusta lokakuuhun. Talvella robotti kiertää vanhusten palvelutaloissa, keväällä kuntoutuksessa ja terveyspalveluissa ja elokuussa vammaispalveluissa.

Lokakuussa vedetään yhteen lopputulokset.

Muokattu 11.2. kello 09.18: Täsmennetty opiskelijoiden koulutusohjelmaa.

[No available link text]

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi