Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaisfirma kuvaa yritysten sisätiloja Googlelle ainoana Suomessa

Valokuvaaja Markus Hänninen ohjaa tietokoneella järjestelmäkameraa, joka on kiinnitetty panoraamapäähän. Jälkikäsittelijä Ville Ruti katsoo seuraavaa kuvauspaikkaa. Kuva: Mirja Hussain

Pieni lahtelainen yritys, Lahden Panoraamapalvelu, sai ensimmäisenä suomalaisyrityksenä oikeuden kuvata yritysten sisätiloja hakukoneyhtiö Googlelle.

Sisätiloista otetaan panoraamakuvia, joista kootaan virtuaalikierros. Se toimii samalla tavalla kuin Googlen katunäkymä, eli kuvaa voi ohjata ja siinä voi liikkua eteenpäin.

Yritysten virtuaalikierrokset näkyvät Google-haussa ja -karttapalvelussa (Google Maps).

Toistaiseksi Lahden Panoraamapalvelu on ainut suomalainen yritys, joka on saanut oikeuden olla Googlen ”luottokuvaaja” (Trusted Photographer). Esimerkiksi Ruotsissa Googlen luottokuvaajina on yli neljäkymmentä yritystä.

Virtuaalikierroksen haluavat yritykset ostavat tuotteen kuvausfirmalta. Google ei veloita tuotteesta eikä sen julkaisusta.

Harvinainen mahdollisuus tuli kolmen hengen lahtelaisyritykselle puolivahingossa viime marraskuussa.

- Tein jotain Googlessa ja huomasin lomakkeen, jossa haettiin näitä kuvaajia. Kuvausoikeuksiin oli tarkat kriteerit osaamiselle ja välineistölle, kertoo Lahden Panoraamapalvelun valokuvaaja Markus Hänninen.

Kuusi kohdetta Lahdesta

Kolmen kuukauden aikana Lahdesta on kuvattu ja tallennettu virtuaalinäkymään kuusi yritystä, jotka edustavat laajaa kirjoa. Mukana on urheiluyrityksiä, vaateliikkeitä, ravintola ja tuoreimpana elokuvateatteri Kino Iiris.

Koko maasta löytyy näiden kohteiden lisäksi vain yksi yrityksen sisätilan virtuaalikierros. Se on Helsingistä, Savoy-hotellin ravintolasta, jonka kävi kuvaamassa ulkomainen yritys.

Google ei ole vielä lanseerannut palvelua Suomessa.

- Kun sitä ruvetaan markkinoimaan, sitten tulee töitä meillekin. Siitä on etua yritysten lisäksi koko kaupungille. On tavallista, että jengi suunnittelee reissua ja käy hakukoneen kautta ensin katsomassa, miltä siellä näyttää.

Hännisen suunnitelmissa on kuvata virtuaalikierroksia myös esimerkiksi Lahden puistoista.

Tästä pääset katsomaan Kino Iiriksen virtuaalikierroksen.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X