Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Uutisen takana

Tässä ovat Juri Niemisen eron salatut syyt – "Asikkala oli kuin Pohjois-Korea"

Juri Niemisen virkasuhde päättyy elokuussa. Ratkaisu tehtiin 13 valtuutetun salakokouksessa Niemisen sairausloman aikana.

Perjantaina 29. tammikuuta kello 17.13 tämän jutun kirjoittajan sähköpostiin saapui Asikkalan hallintojohtajan Jaana Rissasen lähettämä tiedote.

Tiedotteen otsikko oli yllättävä: ”Kunnanjohtajan virkasuhteen päättyminen yhteisymmärryksessä”.

Mediatiedote oli sävyltään kunnanjohtaja Juri Niemisen työtä ylistävä. Virkasuhteen päättymisen syiksi mainittiin Niemisen halu uusiin haasteisiin ja kunnan tarve uudenlaiselle johtajalle. Sanamuodot aiheuttivat kunnanvaltuutetuissa voimakkaita tunteita, mutta medialle valtuutetut vaikenivat vielä tuolloin. Yksi kehuu sitä jälkikäteen erinomaiseksi ja selkeäksi. Toinen sanoo sitä lukiessaan ”nauraneensa ja itkeneensä yhtä aikaa”.

– Se oli irvokasta paskanjauhantaa. Erittäin todennäköisesti suoraan Niemisen omasta kynästä, eräs valtuutettu sanoo.

– Tiedote todistaa sen, että kyseessä on karkkipaperiin käärityt potkut, kommentoi toinen.

Ero tuli yllätyksenä rivivaltuutetuille

Niemisen virkasuhteen kohtalo sinetöitiin torstaina 28. tammikuuta valtuustoryhmän puheenjohtajien kokouksessa. Kokous oli ilmapiiriltään vähäeleinen – pelkkä muodollisuus. Valtuustoryhmän puheenjohtajat tiedottivat omia ryhmiään ratkaisusta. Valtuustoryhmissä oli keskusteltu Niemisen virkasuhteen päättämisestä etukäteen, eikä ratkaisu tullut kenellekään yllätyksenä.

Lopullista ratkaisua edelsi keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajan Timo Koivusen koollekutsuma neuvonpito. Se järjestettiin tammikuun 14. päivä, eli pari viikkoa ennen asian julkaisua. Tilaisuudessa oli paikalla valtuustoryhmien puheenjohtajia ja muita johtavia poliitikkoja, yhteensä 13 kunnanvaltuutettua. Nieminen oli neuvonpidon aikaan sairauslomalla.

Tilaisuus haluttiin järjestää epävirallisena, jotta kukin sai puhua mitä halusi, kertoo eräs valtuutettu. Avoimuuden puutteesta syytetty Nieminen ei selvästikään ole ainoa asikkalalainen, jolle suhtautuminen avoimuuteen on vähintäänkin boheemi.

– Valtuuston kokous olisi ollut hankala, koska tilaisuus olisi ollut julkinen, toteaa eräs paikalla ollut.

Rivipoliitikko ei ollut uskoa korviaan, kun epävirallisen keskustelun syy selvisi.

– Ajattelin, että kokouksessa käsitellään kunnanvaltuuston puheenjohtajan Tuomo Riihilahden (kok.) asemaa, koska hänen julkinen kritiikkinsä kunnanjohtajaa kohtaan on ollut joidenkin mielestä sopimatonta. Yllättäen aihe olikin Juri Niemisen erottaminen.

"Kuluttava pomo"

Monet valtuutetut yllättyivät kokouksen aiheesta siksikin, että Niemisen sinnikkäänä puolustajana vuosikausia ollut keskusta kutsui neuvottelun koolle.

Kepun käämi oli kärähtänyt Niemisen epäilyttäviin toimintatapoihin, sanoo toisen puolueen edustaja.

Epäilyttävillä toimintatavoilla viitataan Niemisen johtamistapaan.

Erään Niemisen työskentelyä läheltä seuranneen henkilön mukaan kunnanjohtaja on erittäin kuluttava pomo. Asikkalan virkamiesjohto on ollut kovilla Niemisen kanssa.

– Kyse ei ole niinkään riitelystä, vaan puhumattomuudesta ja salaisesta valmistelusta. Nieminen on usein ohittanut virkamiehen, kun on saanut omasta mielestään hyvän idean.

Kunnanjohtajan työskentelyä vuosia seuranneen henkilön mielestä ”Jurissa olisi ainesta aivan erinomaiseksi tutkijaksi”.

– Hän saisi itse perehtyä asiaan ja tehdä omaan tahtiin töitään. Ryhmän jäsenenä tai johtajana hän ei kykene toimimaan.

"Potkut ne ovat, vaikka kuinka kauniisti muotoilisi"

Keskustan valtuustoryhmästä käämin kärähtäminen kiistetään. Keskustan valtuutetun mukaan oli vain syytä käydä keskustelua uudenlaisen johtajan mahdollisesta etsimisestä.

– Viimeinen niitti kepulle oli Jurin täysin poskelleen mennyt mediapeli vastaanottokeskusasiassa, epäilee toisen puolueen edustaja.

Niemisen erotusaikeet olivat suurin järkytys perussuomalaisille. Keskusta yllätti perussuomalaisten valtuustoryhmän tammikuun 14. päivän tilaisuudessa täysin, sanoo kolmannen puolueen edustaja.

– Persut olivat aivan äimän käkenä. He eivät tienneet mitään ongelmista, joita Niemisen ja virkamieskunnan välillä oli esiintynyt jo pitkään.

Ratkaisevaan asemaan Niemisen erottamisprosessissa nousi siis keskustan valtuustoryhmä. Kun keskustan luotto Niemiseen rapautui ratkaisevasti, oli Niemisen kohtalo sinetöity.

– Olisi älyllisesti epärehellistä sanoa, etteikö kyseessä olisi potkut. Potkut ne ovat, vaikka kuinka kauniisti sen mediatiedotteeseen muotoilisi, kuvaa eräs poliitikko.

Hänen mukaansa keskusta käytännössä päätti Niemisen potkuista.

Perussuomalaiset astuivat kakistelun jälkeen yhtenäiseen riviin, eivätkä enää pullikoineet erottamisajatusta vastaan.

– Persut suhtautuvat Niemiseen suorastaan fanaattisen ihailevasti. Heidän kanoottinsa menee lopullisesti sekaisin tästä ratkaisusta, epäilee toisen puolueen edustaja.

Nieminen vaati asian julkistusta

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tarja Tornio aloitti neuvottelut Niemisen kanssa. Osapuolet sopivat yhteisesti virkasuhteen päättymisestä 6.8.2016. Nieminen saa väistymisestään yli 90 000 euron korvauksen.

– Valtuutettujen kesken harkittiin, että koko asia olisi pidetty salassa kesäkuun valtuuston kokoukseen saakka, mutta yhdessä päädyttiin siihen, että asia kerrotaan heti julkisuuteen. Se oli itse asiassa Jurin vaatimus, eräs poliitikko kertoo.

Kriittisesti kompromissiratkaisuun suhtautuneet valtuutetut nielivät Niemisen kanssa sovitun diilin, koska halu hänestä eroon pääsemiseksi oli hurjan kova ja ”ainoa varma keino ratkaista asia”, kuten yksi haastateltu kuvailee.

– Oli vaara, että Asikkalassa käy kuin Heinolassa Tita Rinnevaaran kanssa. Pitkittyneitä riitoja tai oikeudenkäyntirumbaa ei halunnut kukaan.

"Virkaa ei täytetä ehkä ollenkaan"

Kitkerästi Niemisen johtamistapaan ja koko kunnan toimintaan suhtautuva valtuutettu vertaa Asikkalaa Pohjois-Koreaan. Pieni piiri päättää kaikesta, eikä rivivaltuutetuille jää elintilaa päätöksenteossa.

– Jos Nieminen on jostain syystä päässyt häviämään, on hän romahtanut täysin. Hän ei kestä häviöitä.

Nieminen aloitti Asikkalan kunnanjohtajana 2006. Niemisen johtajakautta on leimannut myös valtava määrä kiistoja, kohuja ja eripuraa.

– Sosiaalisesti katastrofi, älyltään ja tiedoiltaan super, kiteyttää Niemisen kritisoijaksi profiloitunut poliitikko.

Elokuussa päättyvälle johtajajaksolle mahtuu paljon hyvää. Esimerkiksi kunnan talous on hyvässä kunnossa.

– Nyt on aika vaihtaa, koska tarvitsemme uudenlaista johtajuutta. Sen Juri on itsekin myöntänyt, sanoo pitkään Niemisen tukena ollut poliitikko.

Onko sataprosenttisen varmaa, että Juri Nieminen ei johda enää Asikkalaa elokuun 6. päivän jälkeen? On, vastaavat kaikki. Sekä hänen puolustajansa että vastustajansa. Nieminen sanoo itsensä irti 6. kesäkuuta.

– Virkaa ei täytetä välttämättä ollenkaan, ainakaan lähiaikoina. Katsotaan, mitä kuntakentällä tapahtuu. Voi olla, ettei meillä ole tarvetta uudelle maskotille, väläyttää eräs valtuutettu.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi