Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huhupuheita, avointa riitelemistä, oikeusjuttuja... Päijät-Hämeen kuntajohtajilla riittänyt kylmää kyytiä

Heinolan kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran erottamiseen liittyi poikkeuksellisen rankkaa riitelyä. Muualla Päijät-Hämeessä ei ole koettu vastaavaa. Kuva: Armi Salonen

Asikkalan väistyvän kunnanjohtajan Juri Niemisen irtisanoutuminen on sitä edeltävine vaiheineen varsin ainutkertainen kunnallispoliittinen tapahtuma Päijät-Hämeessä. Tosin muitakin enemmän tai vähemmän värikkäitä näytöksiä on nähty kuntapomojen lähdettyä vakansseiltaan joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Käräjillä on istuttu monta kertaa.

Niemisen edeltäjä, kunnanjohtaja Matti Rantanen väistyi luottamuspulan vuoksi tehtävästään lokakuussa 2005. Kunnan poliittinen johto näytti tuolloinkin diplomaattiset taitonsa, kun Rantasen virka muutettiin määräaikaiseksi, ja kunnanjohtaja sai virkavapaata määräajan loppuun asti. Hän ei halunnut irtisanoutua tehtävistään, ja kunta taas ei halunnut lähteä irtisanomiseen.

Rantasen uraa varjostivat hänen yksityiselämäänsä liittyvät arkaluontoiset huhut, joita ei koskaan näytetty toteen. Asikkalassa muun muassa koottiin kansalaisaloite, jossa esitettiin epäluottamusta kunnanjohtajalle sekä kunnanhallitukselle ja -valtuustolle. Aloite ei johtanut mihinkään.

Erottamista pohdittiin

Lahti on välttynyt rajuilta välirikoilta kaupunginjohtajiensa kanssa, jos kohta sanomista on riittänyt muuten.

Viisitoista vuotta Lahtea luotsannut Välisalo lopetti vuonna 1995 uransa kunniakkaasti, vaikka matkan varrelle ehti mahtua oikeusjuttujakin. Niissä käräjöitiin häneen liitetyistä lahjusepäilyistä ja vuosia myöhemmin toisessa jutussa luottamusmiesaseman väärinkäytöstä. Syytteet kaatuivat.

Virkauransa loppupuolella Välisalo sai vielä osakseen moitteita kaupungin päättäjiltä ja elinkeinoelämältä. Erottamisestakin puhuttiin, mutta vain puhuttiin.

Kiusallinen tilaus

Välisaloa seurannut Kari Salmi valittiin tehtäväänsä määräajaksi, ja toiselle virkakaudelle hän jäi valitsematta. Salmen uraa rasitti kaupungin markkinointiviestintäkonseptin tilaaminen kaupunginvaltuutettu Pentti Heikkurisen (kok) yhtiöltä. Asia hoidettiin ilman tarjouskilpailua.

Tilaus leimautui julkisuudessa kaupunginjohtajan kiitokseksi siitä, että Heikkurinen oli kannattanut Sibeliustalon rakentamista. Valtuusto päätti keväällä 1998 talon rakentamisesta yhden äänen enemmistöllä.

Oikeudessa Salmen katsottiin viestintäkonseptin tilauksessa syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen, mutta hän jäi tuomitsematta.

Nopeat potkut

Heinolan valtuusto potki huhtikuussa 2013 pois kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran, joka ehti olla virassaan vain noin puolitoista vuotta. Kohta valtuuston päätöksen jälkeen korkein hallinto-oikeus päätyi siihen, että Rinnevaaran valinta Heinolan johtoon oli tehty lainvastaisella tavalla.

Rinnevaaran johtamistapa oli ehtinyt nostaa vastalauseiden myrskyn. Erottamisprosessi repi Heinolan luottamusmiesjohtoa eri leireihin ja poiki rikosilmoituksia sekä korvausvaatimuksia.

Heinolan kaupunginhallitus joutui eroamaan. Kaupunki määrättiin käräjöinnin jälkeen maksamaan Rinnevaaralle johtajasopimuksen perusteella lähes 124 000 euroa.

Mäntsälä erotti valtuuston yksimielisellä päätöksellä nokkamiehensä Kalevi Ylisirniön vuonna 1993. Sitä ennen Artjärvi oli hankkiutunut eroon kunnanjohtaja Jorma Pylväästä, johon kohdistunut luottamuspula oli jatkunut vuosia. Pylväs ei vienyt potkujaan oikeuteen, mutta erottamisprosessi kesti silloisen lain vuoksi pitkään.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi