Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Voiko Ristinkirkossa järjestää sateenkaarimessun? Näin kirkkoherraehdokkaat vastasivat

Keski-Lahden uusi kirkkoherra valitaan sunnuntaina. Kuva: Katja Luoma

Kysymys sateenkaarimessun järjestämisestä jakaa Keski-Lahden kirkkoherraehdokkaiden mielipiteet. Ehdokkaat Jussi Kauranne, Miika Hämäläinen ja Petri Määttä olivat seurakuntalaisten tentattavina sunnuntaina Ristinkirkossa järjestetyssä paneelikeskustelussa, jota seurasi arviolta 250 hengen yleisö.

Useimmista kysymyksistä ehdokkaat olivat samoilla linjoilla, kertoo keskustelua vetänyt kirkkovaltuutettu Matti Vierumäki.

- Ainut ero tuli, kun yleisön puolelta kysyttiin sateenkaarimessujen järjestämisestä. Kauranne ja Määttä sanoivat suoralta kädeltä, että ilman muuta. Hämäläinen toi esille seurakuntaneuvoston myönteisen kannan, muttei omaa kantaansa.

Kahdella herätysliiketausta

Hämäläinen on toiminut kolmen vuoden ajan Keski-Lahden vt. kirkkoherrana. Hän on mukana Päijät-Hämeen Ev.lut Kansanlähetyksen johtokuntatehtävissä. Kauranne kertoi taustakseen esikoislestadiolaisuuden.

- Keskustelusta tuli kuva, että Kauranne on Hämäläistä joustavampi. Hämäläinen on enemmän periaatteellinen joissakin asioissa. Kauranne esimerkiksi sanoi, että antaa aivan vapaasti käyttää kirkkoa sateenkaarimessuihin. Tämä oli ilmeisesti paikalla olleille lestadiolaisille aika tyrmistys, keskustelua seurannut kirkkovaltuutettu Merja Vahter kertoo.

"Hyviä ja tasaväkisiä"

Herätysliikkeiden painotukset nousivat tentissäkin jonkin verran esille, sanoo keskustelua seurannut Risto Taipale.

- Olen Miika Hämäläisen kannalla, että erillisiä sateenkaarimessuja ei järjestettäisi, mutta sateenkaariväki on tervetullut kirkon kaikkiin tilaisuuksiin.

Taipaleen mielestä ehdokkaat suoriutuivat paneelikeskustelusta hyvin ja tasaväkisesti.

- He hallitsevat hyvin laaja-alaisesti hallintoa ja teologiaa.

Varsinainen vaalipäivä sunnuntaina

Kirkkovaltuuston jäsen ja Seta-aktiivi Elli Latva-Hakuni olisi toivonut, että paneelikeskustelun kysymykset olisivat liittyneet enemmän kirkkoherrantyöhön.

- Paneelikeskustelussa kysyttiin muun muassa lähetysjärjestöjen määrästä. Aika vähän löytyi eroja ehdokkaiden välillä.

Latva-Hakunikin sanoo, että kysymys sateenkaarimessusta synnytti suurimmat linjaerot.

- Kauranteelta tuli vahva kannanotto sateenkaarimessujen puolesta ja Määttä komppasi häntä. Hämäläinen toivotti vähemmistöt tervetulleiksi yhteiseen messuun, mutta sanoi, että sateenkaarimessuja ei ole tarpeen järjestää kirkossa.

Keski-Lahden kirkkoherra valitaan sunnuntaina. Vaalin ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä ja jatkuu perjantaille. Ennakkoon voi äänestää Vapaudenkatu 6:ssa kello 9-18.

Keski-Lahden kirkkoherranvaali

Ehdokkaat

Jussi Kauranne: 56-vuotias, syntynyt Jyväskylässä, kasvanut Helsingissä. Teologian maisteri 1991. Vuodesta 1992 Hausjärven seurakunnassa pappina, kappalaisena ja vuodesta 2004 lähtien kirkkoherrana. 2009 alkaen Janakkalan rovastikunnan lääninrovasti.

Miika Hämäläinen: 44-vuotias, syntynyt Helsingissä mutta viettänyt lapsuus- ja nuoruusvuodet Lahdessa. Valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1996. Pappina ensin Forssan seurakunnassa, Keski-Lahden seurakunnassa vuodesta 2003. Vt. kirkkoherrana kolme vuotta.

Petri Määttä: 45-vuotias, kotoisin Nastolasta. Teologian maisteri 1996. Pappina Heinolan kaupungin seurakunnassa 1997-2000 ja 2004-2008, 2000-luvulla rauhanturvatyössä Libanonissa, Lahden seurakuntayhtymässä kasvatustyön johtajana, sotilaspastorina Bosnia-Herzegovinassa ja kirkkohallituksessa asiantuntijatehtävissä. Tällä hetkellä Lahden seurakuntayhtymän diakoniatyön johtaja.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen