Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaisnuorten rakenteellinen työttömyys huolettaa tutkijaa: Tulee pitkällä aikavälillä kalliiksi

Lahdessa rakenteellinen työttömyys on suurempaa kuin missään muussa Suomen 15 suurimmassa kaupungissa. Lahden ongelmana on etenkin se, että keskimääräistä useammalla työttömällä ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa, pitkäaikaistyöttömyys on keskimääräistä pahempaa eikä monella työttömällä ole lainkaan työhistoriaa. Sen sijaan yli 55-vuotiaita työttömiä Lahdessa on keskimääräistä vähemmän.

- Tämä viittaa siihen, että Lahdessa on nuorisoon painottuvaa, orastavaa rakenteellista työttömyyttä, joka tulee pitkällä tähtäimellä todella kalliiksi, toteaa työllisyystutkija Jussi Pyykkönen.

Pyykkösen mukaan työhistorian puuttuminen viittaa opiskelijoihin.

- Jos nuorella ei ole työkokemusta, se heikentää työllistymistodennäköisyyttä. Nuoret syrjäytyvät ennen kuin edes pääsevät kiinni työmarkkinoihin.

Nykyaikaisilla työmarkkinoilla on myös vaikea työllistyä, jos ei ole opiskellut mitään tutkintoa. Myös pitkäaikaistyöttömyys vähentää työllistymisen todennäköisyyttä.

- Miettisin tarkkaan, mitä Lahti voi tehdä sen suhteen, että nuoret saataisiin kiinnitettyä työmarkkinoille eikä jäisi syrjäytyneisyyden polulle. Tiedämme, että mitä pidempi työttömyysjakso, sitä heikompi on työllistymistodennäköisyys. Tilanteeseen pitää siis puuttua ajoissa.

Tilanne huonontunut

Samaa mieltä on Lahden kaupungin työllisyysasioiden päällikkö Sami Kuikka. Hänen mukaansa nuorisotyöttömyys on pysynyt Lahdessa keskiarvon paremmalla puolella, mutta tilanne voi olla nyt muuttumassa.

- Talouden alavire on kestänyt niin pitkään, että nuorissakin alkaa jo olla pitkäaikaistyöttömiä.

Tuoreimman työvoimatilaston mukaan nuorten työttömyys on Lahdessa 22,4 prosenttia.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi