Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Heinolan oikoratalinjaukset Jyväskylään ja Mikkeliin pysyvät kartoissa

Vaikka Heinolan radan matkustajaliikenne hiipui, on yhteys edelleen tärkeä tehtaiden raskaiden tavarakuljetusten kannalta. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan kannalta tärkeät oikoratasuunnitelmat Jyväskylästä ja Mikkelistä Lahden kautta Helsinkiin nukkuvat ruususen unta.

Mutta herääminen on mahdollista.

- Emme ole unohtaneet Jyväskylästä Heinolan kautta Lahteen piirrettyjä oikoratalinjauksia. Kun päivitämme suunnitelmia kevättalvella, pohdimme tulisiko varaukset edelleen säilyttää kartoissa, toteaa Keski-Suomen liiton liikenneinsinööri Pekka Kokki.

Keski-Suomen hankekartta on etelän ja pohjoisen välisen oikoradan kannalta ratkaisevin, sillä alueen kasvu on jatkossa ainoa realistinen paine isoille ratainvestoinneille.

Hankeväli on kuitenkin venymässä oikoradan osalta 10 vuodesta 30 vuoteen, ellei kauemmaksikin.

Syynä on jo tehty päätös Jyväskylä-Tampere ratayhteyden parantamisesta, sähköistämisestä ja laajentamisesta kaksiraiteiseksi. Tämä yhteys on täysimääräisesti hyödynnettävissä vuoteen 2030 mennessä.

- Ratkaisu näyttää riittävän eri toimijoille. Liikennepolitiikkamme on ratojen osalta toistaiseksi lukittu, Kokki sanoo.

Etelä-Savon liitossa Savon radan oikaisuhanke elää myös, tosin syväjäädytettynä.

Akuutti ratapolitiikka on arvioitu uudelleen. Tämä tarkoittaa, että Mikkelin ja Kouvolan välisen ratayhteyden perusparannus ja sähköistäminen on katsottu paremmaksi keinoksi varmistaa nopea yhteys pääkaupunkiin.

Kun Päijät-Hämeen oikoradat seuraavan kerran nostetaan pöydälle, tulisi päätöksissä ottaa Äänekosken tehtaan vaikutuksen lisäksi huomioon myös muut muuttuneet tekijät.

Niitä ovat rakentamisen jälkirahoitusmalli, rautatieliikenteen avaaminen kilpailulle, radan rakennusaikainen työllistävä vaikutus, valtateiden paisuva korjausvelka sekä kiristyneet ympäristövaatimukset. Kaikkia tekijöitä ei vielä voitu ottaa huomioon vuonna 2011 tehdyssä oikorataselvityksessä.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen