Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

15 suurimman kaupungin rakenteellinen työttömyys tutkittiin - Lahden tilanne surkein

15 suurimmasta kaupungista Oulussa, Vaasassa ja Kuopiossa on vähiten rakenteellista työttömyyttä. Toisesta päästä löytyvät Kouvola, Vantaa ja Lahti. Kuva: Anssi Hietamaa

Kun Suomen 15 suurinta kaupunkia laitetaan järjestykseen sen mukaan, kuinka helposti niiden työttömät työllistyvät, jää Lahti viimeiseksi. Lahdessa rakenteellinen työttömyys on kaupungeista suurinta. Näin toteavat rakenteellista työttömyyttä Suomessa tutkineet työllisyystutkijat Jussi ja Topias Pyykkönen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun suhdanteet alkavat parantua ja Suomen vienti vetää, ei Lahden työttömyys lähde laskuun muiden kaupunkien tavoin.

Rakenteellista työttömyyttä on tutkittu monin eri tavoin. Yksinkertaisimpia tapoja on katsoa, kuinka paljon tarjolla on avoimia työpaikkoja ja kuinka paljon on työttömiä. Jos työttömyys on suurta ja avoimia työpaikkoja on silti paljon, katsotaan työttömyys rakenteelliseksi.

Pyykköset ovat kehittäneet oman, tarkemman mallin katsoa rakenteellista työttömyyttä. He ovat määritelleet kuusi rakenteellisesta työttömyydestä kertovaa tekijää: ei perusasteen koulutusta, täyttänyt 55 vuotta, yli puolet vuodesta työttömänä peräkkäisinä vuosina, ei työhistoriaa viimeisen 10 vuoden ajalta, työkokemus taantuvalta toimialalta ja asuu taantuvalla paikkakunnalla.

Mitä useampi tekijä pitää paikkansa työttömän kohdalla, sitä pienempi todennäköisyys hänellä on saada töitä. Lahdessa on eniten ihmisiä, joilla on vähintään kolme työllistymistä heikentävää tekijää, 12 prosenttia. Esimerkiksi Oulussa määrä on vain seitsemän prosenttia.

- Niiden osalta, joiden kohdalla vähintään kolme tekijää pitää paikkansa, työllistymistodennäköisyys on jo merkittävän alhaalla. Yhteiskunnan tukea eniten tarvitsevien henkilöiden suuri määrä näyttää painottuvan Lahteen, toteaa Jussi Pyykkönen.

Lisäksi Lahdessa vain noin joka neljännellä työttömällä ei ole yhtään näistä rakenteellisesta työttömyydestä kertovaa tekijää. Tämä on suurten kaupunkien alhaisin määrä.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi