Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Bakteerit ehkä Parkinsonin taudin taustalla - Suomessa tehdään uraauurtavaa tutkimusta

Parkinsonin tauti on useimmin 50–70-vuoden iässä alkava etenevä liikehäiriösairaus. Suomessa tutkitaan nyt suolistobakteerien vaikutusta taudin etenemiseen. Kuva: Mirja Hussain

Suolistobakteerit saattavat ehkä olla Parkinsonin taudin laukaiseva tekijä tai ainakin niillä on ilmeisesti vaikutusta taudin etenemiseen. Asiaa selvitetään parhaillaan Suomessa tehtävässä uraauurtavassa tutkimuksessa.

Parkinsonin suolistoperäisyyteen viittaa muun muassa se, että suurella osalla Parkinsoniin sairastuneista on ollut suolistoperäisiä oireita usein jo vuosia ennen taudin toteamista.

Mikäli Parkinsonin ja suolistobakteerien syy-yhteys löytyy, taudin etenemistä voidaan tulevaisuudessa ehkäistä suoliston bakteerikoostumusta muuttavilla lääkkeillä. On myös mahdollista, että tauti voitaisiin näillä keinoilla ehkäistä jo etukäteen.

Parkinsonin taudin bakteeritaustaa Suomessa tutkivan LT Filip Scheperjansin aiemmat tutkimustulokset osoittavat, että Parkinsonin tautia sairastavien suolistossa on tyypillisesti erityisen vähän Prevotellaceae-suvun bakteereita. Scheperjans on kyennyt yhdistämään myös erään toisen suolistobakteerin esiintymisen liittyvän Parkinson-potilaiden liikkumisongelmiin.

Parkinsonin tauti on useimmin 50-70-vuoden iässä alkava etenevä liikehäiriösairaus, jonka oireisiin kuuluu muun muassa vapinaa ja lihasjäykkyyttä.

Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi