Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kasiluokkalaiset: Periscopeen tutustutaan, Whatsapp selvä ykkönen

Tietotekniikan opettajan mukaan mobiilisovellukset ovat erinomaisesti nuorten hanskassa, mutta perinteiset tietokoneohjelmat voivat aiheuttaa ongelmia.

– Snapchatia tulee käytettyä aika paljon. Periscopen vasta latasin, enkä ole ehtinyt siihen vielä kummemmin tutustua. Jotkut kaverit lähettävät siellä esimerkiksi pelaamistaan peleistä tai ihan vain itseään kuvaten, luettelee Santeri Paakki.

Ylivoimainen suosikki sosiaalisen median sovelluksista on yhä viestipalvelu Whatsapp. Lahden Kivimaan koulun kasiluokkalaisten tietotekniikan tunnilla kätensä nostaa lähes jokainen, kun udellaan Whatsapp -käyttäjien perään.

– Kuulun moneen Whatsapp -ryhmään. Välillä ei pysy keskusteluissa perässä, kun viestejä tulee niin paljon. Aika usein tulee keskustelu hiljennettyä pariksi tunniksi, Paakki kertoo.

Sosiaalista mediaa käytetään puhelimilla kesken oppituntienkin, enemmän ja vähemmän salaa opettajilta. Pari uskalikkoa tunnustaa käyttäneensä somea myös maanantaisen tietotekniikan oppitunnin aikana.

Jatkuvasti pitää itsekin pysyä hereillä, ettei tipu kelkasta. Jukka Kalliolehto

– Tunnustakaa rohkeasti, tietotekniikan ja matematiikan opettaja Jukka Kalliolehto naurahtaa osan arkaillessa vastaustaan.

Periscopea harjoitellaan

Iida Kuisma lähetti maanantaina ensimmäisen lähetyksensä Periscopessa. Hän on seurannut palvelusta muiden lähetyksiä jonkin aikaa.

Loppuvuonna Suomessa läpimurron tehnyt somesovellus Periscope mahdollistaa suoran videokuvan ja siihen liittyvän chat-keskustelun välittämisen verkossa.

Moni Kivimaan kasiluokkalainen kertoo Periscopen olevan sovelluksena tuttu, mutta sen käyttöä harjoitellaan vielä.

Opettaja Kalliolehdon mukaan yläkouluikäiset osaavat käyttää sosiaalista mediaa erinomaisesti, mutta perinteiset tietotekniset taidot tuppaavat osalta olemaan hukassa.

Kun Whatsappia ilmoittaa käyttävänsä liki jokainen paikalla oleva kasiluokkalainen, ei esimerkiksi taulukkolaskentaohjelma Excelin käyttö ole tuttua kuin muutamalle.

– Tämä on ehkä se perusongelma. Puhelinta käytetään näppärästi, mutta perusohjelmistot tekstinkäsittelyohjelmista alkaen ovat osalle oppilaista aika vieraita.

Opettajakin myöntää some-koukun

Kun kysytään sosiaalisen median koukuttavuudesta, nostaa opettaja Kalliolehto yhtenä muiden joukossa kätensä pystyyn.

– Kysymykseen pitää vastata rehellisesti, Kalliolehto naurahtaa ja saa monen oppilaankin rohkaistumaan.

– Viestit tulee aika usein tarkastettua tunnilla, myös Snapchatin ahkeraksi käyttäjäksi tunnustautuva Nuutti Huuskonen sanoo.

– Tietotekniikkatunnilla tulee välillä myös pöytäkoneella välillä käytyä asiaan kuulumattomilla sivuilla, Huuskonen jatkaa päästyään tunnustamisen vauhtiin.

Opettajan pitää pysyä hereillä

Opettaja Kalliolehto tiedostaa, että oppilaat ovat usein opettajiaan reilusti edellä erilaisten mobiilisovellusten käytössä.

– Jatkuvasti pitää itsekin pysyä hereillä, ettei tipu kelkasta.

Kalliolehdolle oppilaiden luettelemat sovellukset ovat tuttuja. Tuntuu, että Kalliolehto on jopa oppilaitaan edellä.

– Onko kukaan tutustunut Kiwiin?, Kalliolehto kysyy viitaten uuteen sosiaaliseen mediaan.

Yksikään käsi ei nouse.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen