Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jään alla piilee taianomainen maailma – Teemu Lakka kuvaa sitä, mitä muut eivät näe

Vesi muovaa jäätyessään upeita taideteoksia rannoille. Harva kuitenkaan pääsee näkemään, miltä näyttää jään alla. Asikkalalainen Teemu Lakka pääsee. Hän harrastaa valokuvaamista jään alla.

Hän innostui lajista kolmisen vuotta sitten huomattuaan, ettei jään alla otettuja kuvia juuri löydy, vaikka jäänalainen maailma on hyvinkin kiehtova.

– Uuden löytäminen viehättää. Kun jälkikäteen selvittää, löytyykö samanlaista kuvaa, jollaisen on itse ottanut ja jos ei löydy, tulee vielä hienompi tunne.

Kriittinen ote

Lakka huomaa vuosien saatossa tulleensa kriittiseksi.

– Joskus voi mennä tunteja, ettei löydy mitään kiinnostavaa kuvattavaa. Joskus taas löytyy jo vartissa vaikka mitä. Vedessä saattaa katsoa, että vitsi, miten hienolta näyttää, mutta jälkikäteen ruudulla kuva ei näytä oikein miltään. Tulee riittämättömyyden tunne, kun näky on vedessä hieno, mutta sitä ei saa kameralla tallennettua. Kamera näkee eri lailla kuin silmä.

Lakka kuvasi viimeksi Päijänteellä vuoden ensimmäisinä päivinä, kun järvi alkoi jäätyä. Pakkasraja on kymmenen astetta, sen jälkeen välineet ovat vaarassa rikkoutua. Lakka kuvaa Canonin G9-pokkarilla, jossa on sukelluskotelo päällä, jotta se kestää vedessä.

Lakka laskeutuu kuvausreissuilleen jään alle yllään kuivapuku ja snorkkeli ja maski. Sukelluslaitteita hän ei kuvatessa käytä, sillä ylimääräiset kuplat jään alla pilaavat herkasti kuvattavan kohteen.

Satoja kuvia

Lakka on osallistunut kuvillaan kilpailuihin. Vuonna 2014 hän otti sarjavoiton sukelluskuvauksen SM-kisassa. Viime vuonna hän osallistui pohjoismaiseen sukelluskuvauksen kilpailuun. Jatkossakin on tarkoitus osallistua kilpailuihin.

Lakalla on satoja jäänalaisia kuvia jemmassa, mutta hän on julkaissut niitä harvanlaisesti, joskus joitakin sosiaalisessa mediassa. Palaute on ollut positiivista.

– Moni on kiitellyt ja sanonut, ettei ole nähnyt vastaavanlaisia kuvia juuri koskaan.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X