Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Antti Holopainen kysyy: Mikä laki oikeuttaa perimään hoitajamaksun?

Lahden kaupunginhallituksen jäsen Antti Holopainen (vas.) työskenteli itse pitkään lääkärinä. Kuva: Katja Luoma

Lahden kaupunginhallituksen jäsen Antti Holopainen (vas.) ihmettelee miksi Lahti ja useat muut kunnat perivät terveyskeskuksen asiakkailta hoitajamaksuja, vaikka mikään laki ei hänen tietämänsä mukaan maksua tunne.

Holopainen on myös Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton puheenjohtaja. Liitto lähetti joulukuussa oikeuskanslerille selvityspyynnön muun muassa Lahden tavasta tulkita asiakasmaksulakia.

Lahti otti hoitajakäynneistä perittävän vuosimaksun käyttöön viime kesäkuussa. Kaupungin terveyspalvelujen johtaja Kimmo Kuosmanen totesi tuolloin Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa, että perussyy maksuun on hoitajien työtehtävien lisääntyminen. Toiseksi syyksi hän mainitsi lainsäädännön muuttumisen niin, että käyntimaksu on mahdollinen. Kolmas syy oli maakunnallinen linjaus. Muun muassa Heinolan kaupunki ja peruspalvelukeskus Aava Nastolassa ottivat maksun käyttöön 2015 alussa.

Hoitajamaksu on käytössä myös esimerkiksi peruspalvelukeskus Oivan alueella.

Antti Holopainen kertoo, että hänkin luuli alun perin, että maksun periminen on laillista. Kun paljastui, ettei niin välttämättä olekaan, Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto alkoi selvittää asiaa.

Holopaisen mukaan hoitajamaksuista ei löydy mainintaa asiakasmaksulaista eikä -asetuksesta. Siitä ei puhuta myöskään sosiaali- ja terveysministeriön nettiohjeessa eikä ministeriön muistioissa.

- Niissä puhuttiin kyllä terveyskeskuslääkärimaksuista ja esimerkiksi fysioterapiamaksuista, mutta ei hoitajamaksuista. Niistä ei ole löytynyt eduskunnan päätöksiä eikä hallituksen linjauksia.

Holopaisen mukaan suurimmassa osassa kuntia ei vielä viime vuonna ollut hoitajamaksuja, mutta vuoden lopussa päätökset niiden käyttöönotosta olivat selvästi yleistymässä.

Vuodesta 1992 voimassa olleen asiakasmaksulain ensimmäisessä pykälässä sanotaan, että kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Monissa kunnissa on perusteltu hoitajamaksun käyttöönottoa tällä pykälällä sekä naapurikunnissa jo käyttöön otetulla mallilla.

- Ykskaks päätetään tehdä näin, kun aiemmin pykälää ei ole koskaan tulkittu näin. Haluaisinkin tietää, missä mahdollinen lainsäädännön muutos on tehty.

Hän muistaa lukeneensa yhtenä perusteluna, että hoitajat saivat lääkärioikeudet heidän saatuaan reseptien kirjoitusoikeuden.

Holopaisen mukaan reseptioikeus tuli kuitenkin äärimmäisen rajatulle hoitajaryhmälle. Siksi perustelua ei voi hänen mielestään käyttää yleisen muutoksen perusteena.

Antti Holopainen uskoo, että käytännössä esimerkiksi Lahti haluaa muun muassa hoitajamaksun avulla vain lisätä kaupungin tuloja. Hän pahoittelee sitä, että kasvavat maksut lisäävät erityisesti pitkäaikaissairaiden ja vammaisten kustannuksia ja pahentavat vähävaraisten syrjäytymistä.

Uudet taksat astuivat voimaan 1.1.2016

Terveyskeskusmaksut Lahdessa

Lääkärin vastaanoton vuosimaksu on 41,70 euroa. Jos ei halua maksaa sitä, voi valita 20,90 euroa/käynti käyntikertojen lukumäärästä riippumatta.

Sairaanhoitajan vastaanottokäynnin vuosimaksu on 41,70 euroa. Maksu peritään ensimmäisestä käynnistä sairaanhoitajan vastaanotolla / kalenterivuoden alusta.

Sarjassa tapahtuva hoito, esimerkiksi antibioottitiputukset, tehdään sarjahoitokäynteinä 11,50 euroa/käynti enintään 45 kerralta kalenterivuodessa.

Pääsääntö on, että terveydenhuolto on maksutonta. Tällä hetkellä maksuttomia ovat muun maussa laboratorio- ja kuvantamistutkimukset.

Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaalle eikä maksua peritä veteraanitunnuksen omaavilta sotaveteraaneilta.

Asiakasmaksujen katto on 691 euroa vuodessa.

Lahden kaupunki
Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen