Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Katupöly kiusaa taas allergikkoja ja astmaatikkoja Lahdessa – ilmanlaatu oli tiistaina Suomen huonointa

Allergisille tai astmaatikoille ilmassa sakeana leijuva katupöly saattaa aiheuttaa oireita.

Allergisten, astmaatikkojen, sydänsairauksista tai keuhkojen vajaatoiminnasta kärsivien kannattaa nyt olla Lahdessa valppaana. Alkuviikosta Lahdessa on ollut maan huonoin ilmanlaatu. Katupöly voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten silmien kutinaa, nenän vuotamista, nuhaa ja yskää allergisille ja astmaatikoille.

Suurin osa katupölystä on hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitukseen käytettyä hiekkaa tai soraa. Sen lisäksi siinä on nokihiukkasia sekä auton renkaista ja jarruista irtoavia ainesosia.

Hengitysliitto varoittaa, että etenkin pienhiukkaset saattavat kulkeutua keuhkorakkuloihin ja sieltä jopa verenkiertoon saakka.

Launeen ja Hollolan tilanne Suomen surkein

Launeen mittauspisteellä ilmanlaatu oli tiistaina aamulla ja päivällä erittäin huono, jopa maan huonoin. Toiseksi surkein tilanne oli Hollolassa, jossa aamupäivän aikana ilmassa oli niin ikään paljon katupölyä. Muualla Suomessa myös Raumalla ilmanlaatu on ollut alkuviikosta poikkeuksellisen huonoa.

Lahden ympäristöpalvelujen mittausinsinöörin Tommi Malmisen mukaan syynä alkuviikon huonontuneeseen ilmanlaatuun on kuiva pakkanen ja tyyni sää, jotka pahentavat tilannetta.

– Autojen pakokaasun lisäksi kuivalla asfaltilla rapisevat nastarenkaat jauhavat hiekkaa pieneksi pölyksi ja nostavat sen ilmaan. Tyynessä pakkaskelissä pöly jää leijumaan kerroksittain hengityskorkeudelle ja laskeutuu hitaasti. Heti kun lumi sataa maahan, tilanne helpottuu.

Huonointa Launeen ilmanlaatu oli Uudenmaankadulla tiistaiaamuna kello 8–9 välillä, kun ihmiset ajoivat työpaikoilleen ja liikenne oli vilkasta.

– Launeen Uudenmaankadulla kulkee paljon autoja, jonka lisäksi maasto on siellä tasaista. Niinpä ilma jää seisomaan ja muodostaa kuvun.

Osassa kaupunkia hyvä ilmanlaatu

Lahdessa ilmanlaadun mittauspisteitä on Launeen lisäksi keskustassa, Kisapuistossa ja Pikku-Vesijärvellä. Niiden arvot olivat tiistaina normaalilla tasolla vuodenaikaan nähden. Kisapuiston mittauspaikalla ilmanlaatu oli aamulla vielä tyydyttävä, mutta muuttui aamupäivän aikana välttäväksi. Saimaankadun mittauspisteessä ilmanlaatu oli hyvä, Pikku-Vesijärvellä jopa hyvä.

Hollolassa arvoja mitataan Kansankadulla.

Hollolassa ilmanlaatu oli tiistaina erittäin huono kello 6 ja 13 välisenä aikana. Myös Heinolassa ilmanlaatu oli tiistaina aamupäivällä huono, mutta palautui tyydyttäväksi iltapäivän puolella. Arvot päivittyvät tunnin välein.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi