Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kansa tissuttelee kotona ja tuo Virosta 268 000 oluttölkkiä päivässä - viinaralli vie verot ja tuo haitat

Viron viinaralli vastaa 175 Alkon myymälän myyntiä. Kuva: Pirjo Kamppila

Reilu viidennes kaikesta alkoholista nautittiin vuonna 1997 ravintoloissa ja tilastoimaton kulutus oli kymmenen prosentin luokkaa. Nyt luvut ovat kääntyneet toisinpäin.

- Nykyisin vain noin kymmenen prosenttia alkoholista nautitaan ravintolassa ja matkustajatuonti on 20 prosentin luokkaa, kuvaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi tilannetta.

Aittoniemen mukaan ravintola-alkoholin kallis hinta on johtanut lukuisiin lieveilmiöihin ja suosii juhlien sekä kokousten pitämistä Viron ja Ruotsin laivoilla. Hänestä tehokkain keino alkoholin kulutuksen siirtämiseen ravintoloihin on alentaa ravintola-anniskelun verotusta.

EU-lainsäädäntö mahdollistaa sen, että anniskelun arvonlisävero alennetaan 14 prosenttiin. Ravintolaruoan arvonlisäveron lasku vuonna 2010 oli hyvä esimerkki kysynnän nopeasta voimistumisesta.

- Ravintola on alkoholin jakelukanavana selvästi työllistävin, eniten verotuloja tuottava ja valvottu, Aittoniemi perustelee.

Myös Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa valittaa Suomen kannalta tylyä tilannetta. Viron tuliaisista jää Suomelta saamatta 300 miljoonaa euroa alkoholiverotuottoja.

- Viinaralli vie verotulot Viroon ja tuo haitat Suomeen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan suomalaiset rahtaavat Virosta 268 000 tölkkiä olutta eli 11 166 laatikkoa päivässä. Viinaralli vastaa 175 Alkon myymälän myyntiä.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi