Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Asikkalan valtuutetut jakautuvat luottamusasiassa – iso osa seisoo Niemisen takana

Asikkalan valtuutetuista 22 vastasi Etelä-Suomen Sanomien kyselyyn. Kuva valtuuston järjestäytymiskokouksesta vuodelta 2013. Kuva: Juha Tanhua

Kunnanjohtaja Juri Niemisen mukaelma internetin tunnetusta Hitler-parodiasta on herättänyt ihmetystä Asikkalassa. Nieminen julkaisi videon Youtube-kanavallaan, mutta on sittemmin poistanut sen.

Etelä-Suomen Sanomat kysyi Asikkalan kunnanvaltuutetuilta, nauttiiko kunnanjohtaja vielä tapauksen jälkeen heidän luottamustaan ja onko asian tiimoilta ryhdyttävä toimenpiteisiin ja jos, niin millaisiin.

35 kunnanvaltuutetusta 22 vastasi kyselyyn torstai-iltapäivään mennessä. Kokokosimme valtuutettujen kommentit yhteen.

Monen valtuutetun mielestä asia ei kuulu julkisuuteen

Maija-Liisa Uusi-Uitto (kesk.): Koska en ole nähnyt videota, en voi ottaa asiaan henkilökohtaista kantaa. Olen kuullut, että jonkun mielestä video on hyvin humoristinen ja joidenkin mielestä jopa rasistinen. Olen sitä mieltä, että ESS voisi hieman hillitä viestintäänsä. Niin sanottu luotettava tahokaan ei välttämättä ole luotettava. Kunnanjohtajan asemaa ei ole syytä selvitellä julkisuudessa eikä ole ESS:n tehtävä hoitaa asiaa jonkun ”luotettavan” tahon kanssa. Nykyisin medialla on suuri taipumus korostaa asioiden huonoja puolia ja kertoa negatiivisesti asioista. Ei näin yhteiskunnan asiat parane. Annetaan Asikkalan luottamushenkilöiden hoitaa asia parhain päin kuntalaisten kannalta. Malttia tiedottamiseen!

Merja Palokangas-Viitanen (kok.): Kunnan viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden luottamuksen mittaaminen on kunnanhallituksen ja valtuuston asia. Se ei todellakaan kuulu Etelä-Suomen Sanomille!

Immo Virtanen (Avovaara-Virtanen -ryhmä): Asiaa ei voida käsitellä lehtien lööpeissä.

Timo Koivunen (kesk.): En halua vastata. En halua, että keskustelua käydään julkisesti lehden palstoilla ja paheksun, että kysely on lähetytty. Ei ole soveliasta käydä henkilöön kohdistuvaa äänestystä lehden palstoilla. Paheksun lehteä. Tulee kuva, että tällä yritetään tehdä eripuraa kuntalaisten kesken. Yritämme rauhoittaa tilannetta.

Kari Kitala (kesk.): Olen samaa mieltä kuin Koivunen edellä. Se on keskustan yhteinen näkemys.

Heikki Toukola (kesk.): En viitsi puuttua asiaan, on sählätty toimituksen ja muiden kautta. En halua lähteä mukaan leikkiin. On mennyt nappulat sekaisin. Oikein hävettää.

Kaarina Jokinen (oma ryhmä): Tämän kysymyksen käsittely kuuluu Asikkalan valtuustolle ja valtuustosaliin, ei tälle foorumille. Asiassa on revitelty suuntaan jos toiseen aivan riittävästi ja jääkantta kaipaava Päijänne on lainehtinut useampaankin kertaan yli äyräittensä. Epäilemättä media on valinnut jutun teossa oman linjansa, mutta itse yritän pysyä asiassa ilman henkilökohtaisia ambitioita kuin myös välttää asiatonta politikointia.

Osa antaa luottamuksensa varauksetta

Matti Raunio (kesk.): Juri Nieminen nauttii minun luottamustani. Hän on hoitanut Asikkalan asioita hyvin. Hänellä on tämän asian takia melkoiset paineet muiden työtehtävien lisäksi, mikä on voinut joissain yksittäisissä asioissa näkyä harkitsemattomina kannanottoina. Tiedotusvälineiden tulisi ottaa oma vastuunsa huomioon siitä, että mitä ja miten asioista tiedottaa, jotta kuntien, kuntalaisten ja yrittäjien asiat eivät kärsisi joidenkin yksittäisten artikkeleiden takia. Kaikissa asioissa on monta puolta, ja kärjistetty median huomio tiettyihin pikkuasioihin voi saada paljon pahaa aikaiseksi. Toivon toimittajia tutkimaan asioita syvemmin, ennen kuin juttuja julkaisevat. Yksittäisten tietovuotajien ja loanheittäjien kommenteista ei kannata heti tehdä otsikoita, ennen kuin asioihin on paremmin perehdytty. Youtube-videota en ole nähnyt, joten siihen asiaan en voi kommentoida.

Riitta Lalla (vihr.): Juri Nieminen nauttii luottamustani edelleen eikä tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin.

Pertti Hietamäki (sd.): Kyllä nauttii luottamusta. En ota kantaa muuhun keskusteluun. Hän on hoitanut asian kuten on pitänyt. Ei tarvita mitään toimenpiteitä.

Aulis Lehto (kesk.): Nauttii. En ole nähnyt videota. Kiihkeässä tilanteessa tulee ylilyöntejäkin. Ei yksittäistapauksessa tarvita toimenpiteitä. Oivan asia selvisi sillä, että hallituksen puheenjohtajalla on hyvät puhevälit ja kunnanjohtaja hoitaa virkatehtäviään hyvin. Hänen ansiotaan on, että Asikkala on itsenäinen. Olisimme muutoin Lahden sylissä.

Aaro Moilanen (kesk.): Olen henkilökohtaisesti aika pitkälti kunnanjohtajan takana. Tilanteet ovat vaikeita ja meitä päättäjiä ja virkamiehiä on syytetty, ettei ole reagoitu tarpeeksi paljon. En ole jokaisen kunnanjohtajan sanan takana, mutta hän nauttii luottamustani. Toimenpiteitä ei tarvita.

Osa ei osaa vielä sanoa kantaansa

Arto Avovaara (Avovaara-Virtanen -ryhmä): Nyt tarvitaan aikaa asioiden käsittelyyn sekä etäisyyttä, että asioita pysytään tarkastelmaan. On oikea ja väärä sekä musta ja valkoinen, ja jossain kohtaa rajat pitää vetää, mikä on oikein, mikä väärin.

Tuula Wikström (vihr.): Minun kohdallani kenen tahansa henkilön luottamus on katkolla samanlaisen tiedon varassa, jota minulla nyt on Juri Niemisen tekemästä Hitler-parodiasta. En voi kuitenkaan vastata rasti ruutuun -tyyliin, nauttii tai ei nauti, ennen kuin saan lisää ja varmistettua tietoa asiasta. Videota en ole nähnyt. Tiedän aiheesta vain sen, mitä asiasta on uutisoitu. Asia täytyy selvittää ja käsitellä perusteellisesti niillä menetelmillä, joita tämänkaltaisessa tilanteessa tulee ja on tarpeen käyttää. Tässä tapauksessa on kyse vakavammasta asiasta kuin harkitsemattomasta huumorin viljelystä, koska uutisoinnin perusteella video on koettu rasistiseksi.

Kari Lyyrylä (ps.): Asiat kiehuvat aika tulisesti. Minullakin on selkeä mielipide, mutta olen sitä mieltä, etten kerro sitä julkisuuteen kohun keskellä. Annetaan tilanteen rauhoittua ja katsotaan miksi se kehittyy. Lehdistö tonkaisee, jos aihetta on, saa hässäkkää aikaan ja tiedoissa on välillä epätarkkuutta.

Tuomo Riihilahti (kok.): En ole nähnyt kyseistä videota, joten en pysty arvioimaan sen sisällön sopivuutta tai sopimattomuutta. En lähde arvioimaan luottamustakaan. Oivan asiassa toimimiseen en ollut kunnanhallituksen silloisena jäsenenä täysin tyytyväinen, valtuuston puheenjohtajana puhun valtuuston suulla. Valtuustoeminaarissa keskusteltiin videoasiasta, mutta ei äänestetty. Harva oli nähnyt sen. Valtuutetut eivät pystyneet arvioimaan sellaista, jota eivät ole nähneet. Kyseisten historian tapahtumien yhdistäminen vastaanottokeskukseen vaatii noudattamaan suurta varovaisuutta. Rasismi sinällään on tuomittavaa.

Tarja Tornio (kesk.): En ole ko. videota nähnyt, enkä voi perustaa kantaani asioihin, joista olen kuullut vain huhuja.

Vilho Laakso (kok.): Luottamukseen ei pääse ottamaan kantaa, koska asia ei ole tullut esille, mutta tuskin äänestäisin tyhjääkään. Parodioitahan ne ovat. Toinen asia on sopivatko ne tuohon asiayhteyteen. Valtakunnassa on 24/7 päivystäviä mielensäpahoittajia ja turvapaikka-asia on kuin aikoinaan Suomen-Venäjän-suhteet. Leimakirves heilahtaa puolin ja toisin. Oma kantani on, että turvapaikka-asiassa ei gladiaattorin kielellä tapahtunut sellaista, joka pistäisi peukalon alaspäin. Syyt voisivat olla koko virkauran tapahtumissa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja on hänen esimiehensä. Lievempiäkin ojennustoimia on myös olemassa.

Osa valtuutetuista tuomitsee kunnanjohtajan toiminnan

Hannu Mäkinen (sd.): Kunnanjohtajan harkintakyky on pettänyt Hitler-videon, vastaanottokeskuksen tiedottamisen ja aikaisemmin sosiaali- ja terveyspalvelujen salassa valmistellun yksityistämisesityksen yhteydessä. Hän esitti Migrille kunnan oman vastaanottokeskuksen perustamista ilman vaadittavaa kunnanhallituksen ja valtuuston päätöstä. Nämä toimet ovat vähentäneet luottamusta. Edellisistä asioista on käytävä vakava keskustelu kunnanjohtajan kanssa ja löydettävä ratkaisu, joka turvaa, ettei mitään vastaavaa harkitsematonta pääse tulevaisuudessa tapahtumaan.

Katja Riihilahti (kok.): Valtuutetut ovat olleet hyvin pitkälle yksimielisiä vastaaanottokeskusasian suhteen, mutta kunnanjohtajan uutisoinnin perusteella luullaan muuta. Kunnanjohtajalle sopimatonta käytöstä. Kiristänyt ilmapiiriä entisestään. Hänen ei pidä politikoida millään muotoa tai tuoda omia henkilökohtaisia näkemyksiään esille. Kyllä hänen käytöksestään täytyy voida keskustella avoimesti, ja pohtia sallimmeko tällaista. Haluan kuitenkin korostaa, että olemme olleet kunnanjohtajan kanssa samaa mieltä siitä, että on täysin väärin, että kuntiin voidaan tuoda vastaanottokeskus ilman että kuntaa kuullaan millään tavalla. Meillä oli kuntana esittää myös vaihtoehto asialle, mutta sitä ei kuunneltu. Nyt kun vastaanottokeskus on tulossa, täytyy voimavarat keskittää käytännön asioiden hoitamiseen. Tärkeää on, että kuntalaiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi. Asikkala on edelleen hyvä paikka asua ja elää.

Riitta Saarinen (vas.): En ehtinyt kyseistä videota nähdä, mutta Hitlerin toiminta on mielestäni eräs lähihistoriamme kipeimmistä ja häpeällisimmistä tapahtumista! Pidän erittäin kyseenalaisena käyttää tällaisia "vertauksia" tai "vitsiksi" aiottuja heittoja missä tahansa muodossa.

Arto Mielonen (kd.): Sain kuulla valtuustoseminaarissa tästä natsivideosta. Itse en ole sitä nähnyt eli en voi tarkemmin kommentoida. On ilman muuta paheksuttavaa tehdä huumoria turvapaikanhakijoiden ja vastaanottokeskuksen perustamisen yhteydessä. Muutenkin kaikki vihanpito asian ympärillä on todella ikävää. Täällä Asikkalassa on paljon huolestuneita kuntalaisia ja asiallinen rauhoittava ote olisi ainoa oikea tie. Pelkään pahoin, että Asikkala palkkaa lakimiehen ja rupeaa taistelemaan vastaanottokeskuksen perustamista vastaan. Mielestäni se olisi turhaa rahan ja voimavarojen haaskausta. Nyt olisi syytä hyväksyä keskuksen perustaminen ja alkaa tehdä työtä asioiden hoitamiseksi parhain päin. Pelkään myös sitä, että jos emme hoida maahanmuuttajien kotouttamista täällä Asikkalassa ja yleensä Suomessa kunnolla, tulemme maksamaan siitä kovan hinnan jälkeenpäin. Jokainen syrjäytynyt yhteiskunnan ulkopuolelle jäänyt maahanmuuttaja on kustannuksia ja harmia aiheuttava kansalainen. Sen tähden on maahanmuuttajien kotouttaminen aloitettava viipymättä, saavat he turvapaikan täältä tai eivät saa. Tämä on toivottavasti meidän tuleva linjauksemme kunnassa, ja lopetetaan turha syyllistäminen

Nimetön: Yksi valtuutetuista halusi kommentoida aihetta uhkailujen vuoksi nimettömänä: Ei nauti luottamustani. Kukaan kunnanjohtaja ei saa tai voi käyttäytyä kuin hän on tehnyt. Erotettava ja aloitettava uuden haku välittömästi.

 

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen