Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hämeen turvapaikanhakijoita ei epäillä raiskauksista - huhut aiheuttavat poliisille turhaa työtä

Hämeen poliisille ei ole tehty rikosilmoituksia, joissa turvapaikanhakijaa epäiltäisiin raiskauksesta.

Turvapaikanhakijoihin liittyvät huhut aiheuttavat poliisille turhaa työtä. Kuva: Sami Lettojärvi

Villisti pitkin keskustelupalstoja ja sosiaalista mediaa liikkuvat huhut turvapaikanhakijoiden väitetyistä rikoksista aiheuttavat poliisille turhaa työtä. Työaikaa tuhraantuu perättömien huhujen selvittämiseen. Hämeen poliisin apulaispoliisipäällikön Tero Seppäsen mukaan mistään merkittävästä ajanhukasta ei kuitenkaan ole kyse.

- Vaikea sanoa mitään tarkkaa osuutta, kuinka paljon meillä kuluu aikaa perättömien vihjeiden kanssa. Huhuja liikkuu aina ja poliisin on niihin usein reagoitava. Meillä on selvitysvelvollisuus, jos huhulle tuntuu olevan edes jollain tavoin järjellinen selitys. Joihinkin huhuihin suhtaudumme erityisellä vakavuudella. Tällaisia ovat esimerkiksi kouluihin kohdistuvat uhkaukset.

Monet huhut liittyvät väitettyihin raiskauksiin

Viime aikoina netissä levinneistä turvapaikanhakijoihin liittyvistä huhuista rajuimmat liittyvät väitettyihin raiskauksiin. Huhujen mukaan Hennalassa olisi raiskattu miespoliisi ja seksuaalisesti ahdisteltu tai raiskattu naispoliisi.

Meillä on selvitysvelvollisuus, jos huhulle tuntuu olevan edes jollain tavoin järjellinen selitys. Tero Seppänen

- Olemme kuulleet samat huhut. Meillä ei ole mitään tietoa tällaisesta. Jotenkin tuntuu siltä, että rikosilmoituksia olisi tehty, jos poliiseja olisi raiskattu, apulaispoliisipäällikkö Seppänen toteaa ja ihmettelee huhujen alkuperää.

Yksi netissä sitkeästi liikkuva huhu liittyy Hennalassa sijaitsevan ruokakaupan kassatyöntekijän väitettyyn raiskaukseen.

- Tällaisestakaan meillä ei ole mitään tietoa. Rikosilmoitusta ei ole tehty.

Netissä liikkuu myös huhu siitä, että Heinolassa hätämajoitusyksikön edustalla olisi nähty taannoin hysteerisesti käyttäytyvä nainen, joka olisi joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Seppäsen mukaan poliisilla ei ole tällaisestakaan tapauksesta tietoa.

"Voimme kumota perättömät huhut"

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisilaitoksia tiedottamisessa pitkin syksyä, mitä tulee turvapaikanhakijoihin liittyviin rikosepäilyihin. Poliisi ei Seppäsen mukaan edelleenkään voi kertoa yksittäisiä tapauksia julkisuuslain vuoksi.

- Voimme toki kumota perättömät huhut, mutta jos yksittäisestä rikoksesta epäillään turvapaikanhakijaa, ei epäillyn statusta voi kertoa.

Seppäsen mukaan yleisluontoinen tiedottaminen on mahdollista.

- Poliisi onkin ilmiötasolla tiedottanut asioista. Esimerkiksi rikosepäilyjen kokonaislukuja voidaan kertoa.

Hämeen poliisin tilastojen mukaan turvapaikanhakijoita on epäiltynä 39:stä rikoksesta. Tilastoon on kerätty 9. syyskuuta - 8. joulukuuta välisenä aikana ilmi tulleet rikosepäilyt Hämeen poliisin alueella.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi