Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Unicef antaa Lahdelle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen

Kuva: Mirja Hussain

Suomen Unicef on myöntänyt Lahdelle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustus jaetaan kahden vuoden välein kunnille, jotka ovat onnistuneet vahvistamaan lapsen oikeuksien toteutumista kunnan päätöksenteossa ja palvelujen järjestämisessä.

Lahti saa tunnustuksen, koska se on kehittänyt mallin lapsivaikutusten arviointiin, ja sitä on jo kokeiltu kaupungin yleiskaavaa valmisteltaessa. Valmistelussa hyödynnettiin tutkimustiedon lisäksi nuorilta ja päiväkoti-ikäisiltä kerättyä tietoa.

- Lahden yleiskaavatyö on hieno esimerkki siitä, miten lapsinäkökulma huomioidaan riittävän aikaisessa vaiheessa päätöksentekoa, kehuu Suomen Unicefin asiantuntija Ira Custódio.

- Kiitämme erityisesti myös siitä, että Lahdessa on kehitetty malli päätöksenteon lapsivaikutusten arviointiin. Kannustamme ottamaan mallin käyttöön kaikkien lautakuntien työssä jo ensi vuoden aikana, hän jatkaa.

Lapset ja päättäjät koulutetaan

Lahti kouluttaa kevään aikana kaupungin virkamiehiä ja päättäjiä lapsivaikutusten ennakkoarviointiin. Näin voidaan etukäteen arvioida, miten päätökset vaikuttavat lasten hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen ja verrata päätösehdotuksia keskenään.

Myös oppilaita on koulutettu osallistumaan. Lähes kaikilta Lahden ja Nastolan peruskouluilta on ollut jo oppilaita harjoittelemassa, miten kaikki voivat vaikuttaa koulun arkeen. Pelkästään tämän vuoden aikana 550 oppilasta osallistui oppilaskuntien kehittämispäiviin.

- On tärkeää, että lapset ja nuoret voivat vaikuttaa oman arkensa asioissa. Lahtelaiskouluissa on esimerkiksi päätetty kehittää oppilaskunnan toimintaa niin, että mahdollisimman moni voi osallistua toimintaan. On hienoa, että oppilaat ovat olleet tässä suunnittelussa mukana, Custódio sanoo.

Hämeenlinna palkittiin toistamiseen

Unicef myönsi Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen Lahden lisäksi Raaseporille, Rovaniemelle ja jo toisen kerran Hämeenlinnalle. Tunnustuksen tavoitteena on edistää esimerkiksi lapsivaikutusten arviointia ja lasten osallisuutta päätöksenteossa.

- Lapsenoikeusnäkökulma jää valitettavan usein muiden intressien tai lyhytnäköisen talousajattelun jalkoihin. Yksi syy tähän on puutteellinen lapsivaikutusten arviointi, toteaa Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Unicef myöntää tunnustuksen Lahdelle lauantaina 12. päivä. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista.

- Lapsen oikeudet eivät tule kahdessa vuodessa valmiiksi. Tunnustus on kunnille sekä kiitos tehdystä työstä että velvoite ottaa lapsiasiat jatkossa entistä vakavammin, painottaa Ketola.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi