Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisi uskoo porttiteoriaan, tutkija tyrmää - "Teoria on täysin järjetön ja virheellinen"

Kannabista kokeilleiden määrä on kaksinkertaistunut kuudessatoista vuodessa.

Poliisi uskoo, että kannabiksen käyttäjät ajautuvat ajan myötä kovempien aineiden käyttäjiksi. Tutkija tyrmää puheet. "Teoria on täysin järjetön ja virheellinen. Kuva: armi salonen

Hämeen poliisin Päijät-Hämeen Ankkuri-tiimissä toimiva vanhempi konstaapeli Tero Rönkkö sanoo uskovansa porttiteoriaan. Teorian mukaan mietoja huumeita käyttävä ajautuu käyttämään ajan saatossa kovempia aineita.

- Pääsääntöisesti se pitää paikkaansa. Moni kannabiksen käyttäjä haluaa myöhemmin pöntön yhä nopeammin sekaisin.

Rönkön mukaan nuoret eivät usko porttiteoriaan.

- Nuorten mielestä kannabis ei ole reitti kovempiin huumeisiin. Moni pitää kannabista harmittomana luonnontuotteena ja siten paljon alkoholia parempana vaihtoehtona.

Poliisin tietoon tuleva rikollisuus ei ole kuva koko väestöstä tai nuorisosta. Mikko Salasuo

Nuorisotutkimusverkoston tutkija, dosentti Mikko Salasuo kumoaa Rönkön väitteet porttiteoriasta. Tutkija ihmettelee, miten useaan kertaan kumottu teoria elää yhä niin vahvana. Salasuon mukaan porttiteorialle ei yksinkertaisesti ole tieteellistä näyttöä.

- Teoria on täysin järjetön ja virheellinen. Noin miljoona suomalaista on kokeillut kannabista. Jos porttiteoria toimisi, olisi huumeiden ongelmakäyttäjiä suurin piirtein saman verran. Totuus on kuitenkin se, että ongelmakäyttäjiä on eri arvioiden mukaan noin 20 000.

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt vuosien saatossa selkeästi. Vuonna 1998 kannabista oli kokeillut 9,7 prosenttia koko väestöstä. Vuonna 2014 19,4 prosenttia väestöstä oli kokeillut kannabista. Samana ajanjaksona ongelmakäyttäjien määrä ei ole lisääntynyt juuri lainkaan.

- Kun väestöstä 0,3 prosenttia oli kokeillut heroiinia, niin vuonna 2014 luku oli 0,4 prosenttia. Jos porttiteoria toimisi, olisi luvut aika dramaattisesti erilaisia.

"Poliisin tietoon tuleva rikollisuus ei ole koko kuva"

Salasuo huomauttaa, että keskustelu porttiteoriasta ei ole mielipidekysymys. Hänen mukaansa poliisien kanssa asioivien nuorten kohdalla porttiteoria voi vaikuttaa relevantilta, koska poliisin asiakkaina on usein moniongelmaiset, syrjäytymiskierteessä olevat nuoret, joilla on päihteiden ongelmakäyttöä.

Salasuon mukaan poliisin viestintä huumeasioissa on parantunut tällä vuosituhannella selvästi. Kannabiksen käytön yleistyminen kuitenkin nostaa pintaan vanhoja myyttejä.

- Uusi tilanne ajaa poliisit lausumaan tällaisia asioita. Aivan ylivoimaisesti suurin osa kannabiksen kokeilijoista ei ajaudu koskaan kokeilemaan kovempia huumeita. Poliisin tietoon tuleva rikollisuus ei ole kuva koko väestöstä tai nuorisosta.

- Poliisin ei tulisi lietsoa turhaa "moraalipaniikkia" tällaisilla väitteillä. Se ei edistä nuorten, vanhempien tai edes poliisin asiaa. Kannabis ei tietenkään ole harmiton päihde, mutta porttiteoriapuhe on ihan höpöhöpöä ja siitä pitäisi päästä lopullisesti eroon.

Salasuo sanoo olevansa huolissaan alaikäisten nuorten kannabiskokeiluista.

- On olemassa selkeää lääketieteellistä näyttöä siitä, että kannabis vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi aivojen kehittymiseen. Nykyistä enemmän pitäisi puhua yhteiskunnallisista rakenteista. Saavatko nuoret tarpeeksi tukea ja apua sitä tarvitessaan? Pelottelun sijaan tulisi keskittyä yhteiskunnallisten epäkohtien ratkaisemiseen.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi