Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Viskiä, vaarallisia tilanteita ja pistooleja - mitä etsivän työ oikeasti on?

Viskiä, vaarallisia tilanteita, kauniita naisia ja pistooleja. Niistä on fiktiomaailman etsivät tehty. Todellisuudessa henkilöseurantaa tehdään hyvin arkisissa oloissa, ja työ on pääasiassa odottelua. Jopa tuntikausia kestävää odottelua.

- Kerran olin erään vanhemman rouvan kotona keikalla, ja hommaani kuului vahtia talon ainoaa sisäänkäyntiä kaiken varalta. Siinä meni kuusi tuntia. En saanut tehdä mitään, join kahvia, luin lehtiä ja odotin. Se on oma hommansa pitää itsensä skarppina passiivisen odottelun aikana, lahtelaisella Total Sec oy:llä työskentelevä Qvintus sanoo.

Etsivän työtä tehdään vartijan kortilla, mutta henkilöseurantaan on olemassa erikoiskoulutusta. Suomessa henkilöseuranta tarkoittaa yleensä rikoksenpaljastustehtäviä, henkilösuojaukseen liittyvää vastatarkkailua ja rekrytointeihin liittyvää seurantaa.

- Yritys saattaa epäillä, että työntekijä väärentää ajopäiväkirjaa ja veloittaa liikaa kilometrikorvauksia. Tällöin seurailemme työntekijää jonkin aikaa saadaksemme tietää, mitä hän tekee, Qvintus valottaa.

Näissä hommissa saa usein tietää enemmän asioita kuin haluaisi.

Henkilösuojaajan eli kansan suussa turvamiehen tai -naisen työhön saattaa kuulua niin sanottua vastatarkkailua. Jos asiakasta uhkaa tietty henkilö tai henkilöt, heitä seurataan henkilövahinkojen ehkäisemiseksi.

- Isommissa nimityksissä meiltä saatetaan tilata henkilön tarkkailua ennen kuin hänet valitaan haastatteluun tai työtehtäväänsä. Ja kyllä, jotkut haluavat selvittää, pettääkö kumppani.

Kun poliisit perään lähtivät

Kerran Qvintus naamioitui narkkariksi erästä tehtävää varten niin pätevästi, että sai partion peräänsä. Qvintus oli informoinut poliisia tarkkailukeikastaan etukäteen, ja partio kutsuttiin pois Qvintuksen kimpusta.

- Tietyn tason keikat vaativat poliisin mukaan ottamista, mutta on heistä hyötyä pienemmilläkin keikoilla. On sitä pakkasyössä jahdattu roistoja yksissä tuumin.

Etsivä voi naamioitua, tekeytyä kohteen kaveriksi tai asiakkaaksi ja tarkkailla tätä somessa.

- Netistä voi löytää tietoa ihan kaikista. Facebookista ja sosiaalisesta mediasta muutenkin haetaan tietoa ihmisen käyttäytymisestä, liikkeistä ja tuttavista.

Tämänhän me naiset olemmekin tienneet jo kauan.

Voisiko Qvintus kuvitella heittäytyvänsä romanttiseksi seurattavana olevan kohteen kanssa, jos se takaisi keikan onnistumisen?

- Eihän se laitonta olisi, mutta... siinä palaisi naama, ja jokaisen pitää tietysti miettiä moraalikysymykset näissä tilanteissa.

Sinua kuvaa nappikamera

Kovin vaisulta kuulostaa etsivän työ. Entä ne aurinkolaseissa ja kynissä olevat kamerat, ja auton etumaskin takaa löytyvät konepistoolit?

Qvintus hymyilee ajatukselle peräkontista nousevista savupommeista, ja näyttää varustevyötään.

- Pääsääntöisesti en lähde keikalle ilman luotiliivejä, ylipäätään millekään turvallisuusalan keikalle, ja varustevyössä kulkevat mukana kaasu, käsiraudat ja teleskooppipamppu. Asetta ei yleensä tarvitse kantaa mukana kuin erityistapauksissa. En ole koskaan joutunut niin sanotusti pahaan tilanteeseen työssäni.

Nykyään pienimmät seurantalaitteet ovat sirukortin kokoisia, ja tulitikkuaskin kokoisen gps-seurantalaitteen voi kiinnittää magneetilla vaikkapa auton alle. Pienimmät kamerat muistuttavat pientä mustaa nappia, ja ne tallentavat hyvälaatuista ääntä ja kuvaa siinä missä isommatkin laitteet.

Jännittävää, mutta:

- Suomessa teknistä valvontaa saa tehdä vain poliisi. Laitteet eivät ole laittomia, vaan niiden käyttö toisen ihmisen seuraamiseen. Siksi meidänkin fima käyttää perinteisiä keinoja henkilön seuraamiseen, Qvintus tarkentaa.

Ei mitä tahansa rahan eteen

Asiakkaan äänestä kuulee toisinaan jo puhelimessa, että nyt ollaan niin syvällä tunteissa, ettei järki enää sanele tekoja. Soittaja on saattanut aloittaa etsivän hommat jo itsekseen.

Huoltajuuskiistat työllistävät jonkin verran aikaisempaa enemmän.

- Välillä pitää kieltäytyä ottamasta keikkaa vastaan, kun asiakas pyytää ihan mahdottomia. Minusta olisi moraalisesti väärin veloittaa asiakkaalta tuhansia euroja, kun en voi luvata, että hän saa mitä haluaa.

Henkilöseurantakeikkojen hinnat määräytyvät tapauskohtaisesti, ja yksityishenkilöillä on harvoin varaa vähintään 1 000-2 000 euroa maksavaan palveluun. Hintaan kuuluu muun muassa taustatyö, fyysinen seuranta ja tarkkailu, sekä mahdollisten todisteiden hankinta.

- Näissä hommissa saa usein tietää enemmän asioita kuin haluaisi. En jää silti koskaan miettimään työasioita, kun menen kotiin.

Ennen lähtöään Qvintus havainnollistaa vielä, miten kaukana tarkkailun kohteesta hän istuu esimerkiksi kahvilassa.

- Niin. Tämä ei ole välttämättä ensimmäinen kerta, kun tarkkailen sinua, Qvintus heittää.

Vielä illallakin, kun kääntää avainta kotioven lukossa, tulee vilkaistuksi taakseen. Mietittyä, että mitä jos Qvintuksen herja ei ollutkaan herja.

Parin sekunnin ajan puiston varjoissa näkyy miehen hahmo.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi