Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näin vakoilet vaimoasi tai miestäsi - vaan mitä sanoo laki?

Etsivän työ on jännittävää ja salaperäistä, ja ihmisten seuraamiseen saa käyttää James Bond -leffoista tuttuja, arkisiin käyttöesineisiin piilotettuja välineitä. Huimaa!

- Todellisuudessa henkilöseuranta on lähinnä rutiininomaista taustaselvittelyä, hyvin arkista ja ennen kaikkea odottelua. Tuntikausien odottelua, kertoo Joni Qvintus Total Sec oy:stä.

Niitä kivoja teknisiä vempaimia toki on olemassa, mutta:

- Suomessa teknistä valvontaa saa tehdä vain poliisi. Laitteet eivät ole laittomia, vaan niiden käyttö toisen ihmisen seuraamiseen. Siksi meidänkin fima käyttää perinteisiä keinoja henkilön seuraamiseen, siis fyysistä seuraamista eri muodoissaan, Qvintus tarkentaa.

Henkilöseurantaa eli kansan kielellä ihmisen vakoilemista helpottamaan on kehitetty vuosien varrella lukuisa määrä erilaisia teknisiä vempaimia. Pienimmät kamerat muistuttavat pientä mustaa nappia, ja ottavat hyvälaatuista kuvaa ja ääntä. Myös gps-seurantalaitteet ovat nykyään pienimmillään sirukortin kokoisia.

Gps-paikantimia saa netistä jo parillakymmenellä eurolla, eikä niiden kauppaa valvota mitenkään.

- Ja kukapa nyt menisi paljastamaan, että vakoilin vaimoani tällaisella gps-seurantalaitteella, Qvintus sanoo.

Tulitikkuaskin kokoisen seurantalaitteen saa kiinnitettyä esimerkiksi autoon magneetilla, ja laite voi sisältää sim-kortin, johon voi soittaa omasta kännykästä. Tällöin sim-kortti lähettää kännykkään tekstiviestillä tiedon sijainnistaan, ja kännykän ruudulla pääsee avaamaan halutessaan kartan, josta näkee seurantalaitteen sijainnin.

Gps-seurantalaitetta saa ohjelmoitua monella tavalla. Sen voi aktivoida lähettämään sijaintitietoa esimerkiksi 30 sekunnin välein, tai panna nukkumaan. Tai ohjelmoida aktivoitumaan, kun kohde liikkuu vaikkapa yli viisi metriä.

Laillinen ja helppo dokumentointiväline on tietenkin tavallinen älykännykkä. Niillä saa napattua helposti kuvia ja videota, eikä niiden käyttö pistä edes silmään.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi