Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Heidi
Asplund
heidi.asplund@ess.fi

Kommentti: Seksuaalinen häirintä on yleistä – myös kantasuomalaiset osaavat sen

Olen kokenut seksuaalista häirintää teini-ikäisestä lähtien, niin kuin varmasti lähes jokainen nainen. Yksi ahdistavimmista häirintäkokemuksista oli, kun noin nelikymppinen humalainen mies päätti istua viereeni junassa. Hän päätti kertoa minulle, teinitytölle, miten harrastaisi seksiä kanssani. Yritin jättää miehen huomiotta. Sitten käskin hänen olla hiljaa. Ei auttanut.

Kukaan täydessä junavaunussa ei tullut apuun. Kun mies alkoi sivellä jalkaani, kiipesin hänen ylitseen käytävälle ja hain itku silmässä konnarin häätämään miehen pois.

Baarissa minua on kourittu niin takapuolesta kuin rinnoistakin. Perään on huudeltu vaikka mitä törkeyksiä. Kerran pimeällä tiellä kävellessäni ohiajava auto pysähtyi eteeni ja sieltä nousi mies runkkaamaan. Talvipakkasella!

Kun olen ahdistuneena kertonut häirinnästä muutamalle miehelle, minulle on sanottu, että pitäisi vain olla otettu, kun saan huomiota.

Ministerit heräsivät

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tilanne olisi vihdoinkin muuttumassa. Eilen Yle uutisoi, kuinka useat poliisit ovat olleet huolissaan naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Ministeritkin pitivät asiasta kriisikokousta.

On jo aikakin alkaa kiinnittää tähän ongelmaan huomiota. Näemmä tarvittiin ulkomaalaisia häiritsemään suomalaisnaisia, jotta nähtiin, kuinka ikävä ongelma tämä on.

En vain ymmärrä, miksi on tuomittavampaa, että irakilaismies huutelee suomalaisnaisen perään? Miksi perus-Penan huutelu ei ole koskaan aiheuttanut olankohautusta kummempaa?

Ja miksi muutaman suomalaismiehen törkeä käytös ei tee kaikista suomalaismiehistä törkimyksiä, mutta kaikki turvapaikanhakijat voidaan tuomita muutaman typerän ja tuomittavan käytöksen perusteella?

Turvapaikanhakijoiden kohtaaminen

Kaikki minua Suomessa ahdistelleet miehet ovat muuten olleet kantasuomalaisia, vaikka asun lähellä vastaanottokeskusta.

Kerran keskellä yötä kadulla vastaani tuli turvapaikanhakijamiehiä. Yksi heistä tervehti minua. Sydämeni alkoi pamppailla. Tajusin olevani yksin autiolla kadulla keskellä yötä, joten en uskaltanut olla tervehtimättä takaisin. Miehet jatkoivat tyytyväisenä matkaansa. He olivat vain olleet kohteliaita. Minua nolotti ennakkoluuloinen reaktioni.

Tänään on YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Olitpa minkä maalainen tahansa, muista: Älä lyö naista. Älä raiskaa naista. Älä ahdistele naista.

Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi