Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Antibioottikuurin jälkeen oman bakteerikannan palautuminen ennalleen voi kestää jopa kaksi vuotta

Menestystuote ei ole haitaton.

Kuva: Colourbox

Asennoituminen antibioottikuureihin on muuttunut nopeasti. Vielä muutama vuosi sitten moni suorastaan vaati antibioottikuuria vaivoihinsa, mutta nykyään esimerkiksi pikkulasten vanhemmat ovat usein tyytyväisiä, jos lääkäristä pääsee pois ilman antibioottireseptiä.

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen vahvistaa havainnon.

- Suomessa naiset suhtautuvat antibioottikuureihin hieman kriittisemmin kuin miehet. Yleisesti ottaen Pohjois-Euroopassa antibioottikuureja halutaan vähemmän kuin Etelä-Euroopassa.

Turhia kuureja pyritään terveydenhuollossa määrätietoisesti vähentämään. Asko Järvinen kuitenkin uskoo, että tarpeettomia kuureja määrätään edelleen runsaasti.

- Niiden osuus lienee jopa kymmeniä prosentteja.

Joka kolmas suomalainen (1,7 miljoonaa eri henkilöä) sai antibioottikuurin Suomessa vuonna 2013. Määrä on eurooppalaista keskiarvoa pienempi mutta pohjoismaisittain isohko.

Esimerkiksi keuhkokuumeessa ja munuaistulehduksessa antibioottikuuri on välttämätön, mutta monet lievemmät taudit, kuten poskiontelontulehdus ja keuhkoputkentulehdus, paranevat yleensä ilmankin.

Vastustuskykyisiä muotoja

Antibiootti on verrattain nuori keksintö. Penisilliini keksittiin 1930-luvun lopulla, jonka jälkeen alkoi sen tehdasmainen tuotanto. Antibiootit ovat olleet länsimaisen lääketieteen menestystarina, jolla on pelastettu massoittain ihmishenkiä.

- Esimerkiksi verenmyrkytysasteelle edennyt keuhkokuume tappoi ennen antibioottien keksimistä noin 80 prosenttia sairastuneista, kun nykyään kuolleisuus on noin kymmenen prosenttia, Asko Järvinen sanoo.

Miksi tällaisen ihmelääkkeen käyttöä sitten pitäisi vähentää? Siksi, että se on alkanut kääntyä itseään vastaan.

Kun antibiootteja käytetään paljon, bakteerit ovat alkaneet muuntua ja kehittää antibiooteille vastustuskykyisiä muotoja, joihin antibiootit eivät enää tehoa. Tämä ”bakteerien vastaisku” alkoi jo pian penisilliinin keksimisen jälkeen, ja tahti kiihtyy antibioottien käytön yleistyessä.

Esimerkiksi yleisen Staphylococcus aureus -bakteerin resistentti muoto tunnetaan pahamaineisena MRSA:na. Sairaalabakteeri MRSA on vastustuskykyinen monille antibiooteille ja voi aiheuttaa varsinkin sairaalapotilaalle vaikeita tulehdussairauksia, kuten keuhkokuumetta, yleisinfektioita sekä haava- ja leikkausalueen infektioita.

- Nykyään MRSA ei enää leviä vain sairaaloissa vaan myös terveiden ihmisten joukossa, Asko Järvinen kertoo.

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat niin yksilötason kuin koko maailmankin ongelma.

Yksilötasolla runsas antibioottikuurien käyttö voi altistaa sille, että seuraavan kerran taudin aiheuttaakin bakteeri, joka on muuntautunut kuureille vastustuskykyiseksi.

Näkyy bakteerikannassa

Toinen seikka on, mitä jokainen antibioottikuuri tekee elimistössä.

Antibiootit voidaan karkeasti jakaa kahteen lajiin: kapea- ja laajakirjoisiin. Kapeakirjoinen antibiootti tehoaa tarkasti vain tiettyihin bakteereihin ja jättää muut rauhaan.

Laajakirjoinen tuhoaa useita eri bakteerilajeja, mikä on tarpeen, jos taudin aiheuttajasta ei ole varmuutta. Varsinkin, jos infektio on vaikea ja potilas huonossa kunnossa jo ennestään, on tärkeää, että antibiootti tehoaa heti eli on riittävän laajakirjoinen.

Ylilääkäri Asko Järvinen vertaa varsinkin laajakirjoisten antibioottien toimintatapaa pommiin: se ei iske vain yhteen kohteeseen vaan satoihin elimistön bakteereihin. Taudin aiheuttajan mukana kyytiä saavat myös elimistöä suojaavat bakteerit, joita meillä jokaisella on elimistössämme.

Antibioottien vaikutus näkyy omassa bakteerikannassa pitkään - suuret muutokset palautuvat muutamissa viikoissa, mutta bakteerikannan palautuminen täysin ennalleen voi viedä jopa kaksi vuotta.

Bakteerikannan väliaikainen heikkeneminen antibioottikuurin takia aiheuttaa yleensä melko vähäisiä haittoja, kuten ripulia ja naisilla emättimen hiivatulehdusta. Suoliston vähentyvää bakteerimäärää voi pyrkiä korvaamaan maitohappobakteerivalmisteilla.

Tutkimusten mukaan antibiooteilla kotona hoidettavista noin viisi prosenttia ja sairaalassa hoidossa olevista noin kymmenen prosenttia saa haittavaikutuksen. Niistä suurin osa on ripuleita tai ihoallergioita. Vain yksi sadasta joutuu jättämään kuurin kesken.

Todennäköisesti emme kuitenkaan tiedä vielä kaikkea siitä, millaisia vaikutuksia suoliston luonnollisella bakteerikannalla ja sen mahdollisilla häiriöillä on. Asiaa tutkitaan parhaillaan; suoliston bakteerikannalla saattaa olla yhteys useisiin kansantauteihin.

- Oman bakteerikannan merkitys on varmasti suurempi kuin tähän asti on tiedetty, Asko Järvinen uskoo.

Joskus kuurille ei ole vaihtoehtoja. Silloinkin lääkärin kuitenkin tulisi pohtia, millaisen ohjeen potilaalle antaa. Usein kuulee sanottavan, että antibioottikuuri tulee aina syödä loppuun, eikä lopettaa sitä oireiden kadottua.

Asko Järvinen suhtautuu tähän ohjeeseen kriittisesti. Hänestä lyhyt mutta tehokas kuuri on useissa tapauksissa riittävä ja järkevin.

- Antibioottikuurin pitkittämisestä ei yleensä ole hyötyä.

Jotta kuuri olisi tehokas, annostuksen tulee olla oikea. Penisilliinijohdoksia tulisi Järvisen mukaan määrätä otettavaksi kolme tai neljäkin kertaa päivässä, mutta usein niitä annetaan vain kahdesti päivässä.

Euroopan antibioottipäivää (European Antibiotic Awareness Day) vietetään vuosittain 18. marraskuuta.

Mihin antibioottikuuri, mihin ei?

Flunssa, influenssa

EI Antibiootit eivät tehoa virusten aiheuttamiin tauteihin, joita flunssa ja influenssa yleensä ovat. Antibiootit tehoavat vain bakteerien aiheuttamiin infektioihin.

Angiina

KYLLÄ Streptokokin aiheuttamassa angiinassa kuuri on aiheellinen jälkitautien välttämiseksi.

Lapsen korvatulehdus

KYLLÄ Antibioottikuuri nopeuttaa paranemista. Ongelma on se, että korvatulehduksen diagnosoiminen on vaikeaa: tärykalvo voi punoittaa muistakin syistä, jolloin kuuri voi olla turha. Jos lapsen yleisvointi on hyvä, ei kuurin aloittamisella ole kiire. Korvatulehdus voi parantua myös itsestään.

Poskiontelotulehdus

EI Poskiontelotulehdus on yleensä viruksen aiheuttama, jolloin antibiootista ei ole hyötyä. Jos tulehdus pitkittyy yli 10 päivän tai oireet ovat rajuja, kuuri voi olla tarpeen.

Keuhkoputkentulehdus

EI Keuhkoputkentulehdus on yleensä viruksen aiheuttama, jolloin antibiootti ei tehoa. Bakteerin aiheuttamanakin paranee yleensä ilman kuuria. (Samankaltaisesti oirehtiva keuhkokuume vaatii antibioottikuurin.)

Virtsatieinfektio ? KYLLÄ Lyhyt antibioottikuuri on tarpeen, jos oireet viittaavat virtsatietulehdukseen. Oireetonta bakteerilöydöstä ei tarvitse hoitaa antibiooteilla.

Akne

KYLLÄ Antibiootti on tehokas apu, jota voidaan käyttää niin nuorelle kuin aikuisellekin, vaikka kuuri onkin pitkä.

Lähde: ylilääkäri Asko Järvinen ja Käypä hoito -suositukset
Heli Pottonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi