Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tässäkö yksi syy Hennalan hulinoihin? - Huono käytös saattaa nopeuttaa turvapaikkakäsittelyä

Turvapaikkahakemusten käsittely on tänä vuonna kestänyt runsaat viisi kuukautta. Nopeutetussa käsittelyssä aika ei ole paljonkaan lyhyempi. Kuva: Mirja Hussain

Turvapaikanhakijoiden tunteet Lahden Hennalassa ovat toistuvasti kuohahdelleet yhteenotoiksi asti. Poliisin apua on tarvittu ainakin pari kertaa viikossa, ja entisillä kasarmeilla on joskus jouduttu käymään saman yön aikana useamman kerran.

Mekkalointi ei hidasta turvapaikkahakemuksen käsittelyä, vaan voi jopa nopeuttaa sitä. Jos joku heittäytyy häiriköksi, hänen hakemuksensa voidaan poliisin tai vastaanottokeskuksen toivomuksesta käsitellä jonon ohitse.

Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Juha Similä myöntää, että väärinkäytöksen mahdollisuus on periaatteessa olemassa.

- Sellaista ei ole tähän päivään mennessä havaittu, että asia olisi muodostunut ongelmaksi. On harvinaista, että häiriökäyttäytymisen takia pyydettäisiin kiireellistä käsittelyä.

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto katsoo Hennalan välikohtausten johtuvan turvapaikanhakijoiden vaikeasta tilanteesta. Hän huomauttaa, että suomalaiset käyttäytyisivät samoissa oloissa samalla tavoin.

- Ihmiset ovat siellä paineen alla. Ei siinä ole mitään ihmeellistä, jos välit kärjistyvät.

Turvapaikanhakijan oikeusturva on vahva. Jos hän on oikeutettu turvapaikkaan, hän saa sen rötöstelystään huolimatta. Rikokset voivat estää turvapaikan saamisen vain, jos ne on tehty ulkomailla ennen henkilön saapumista Suomeen.

Tilanne on toinen, jos tulijan ei katsota tarvitsevan turvapaikkaa, vaan ainoastaan niinsanottua toissijaista suojelua. Törkeiksi katsottavat rikokset voivat estää suojelun antamisen, ja sen sijaan asianomainen saa tilapäisen oleskeluluvan vuodeksi kerrallaan.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi