Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oikeusministeriö pohtii: Turvapaikkapäätöksestä ei saisi valittaa KHO:een

Kuva: ESS

Oikeusministeriössä pohditaan lakimuutosta, joka kieltäisi turvapaikkapäätöksestä valittamisen korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

- Sellainenkin mahdollisuus on pöydällä, kun mietitään, mitä kokonaisuudessaan asialle pitäisi tehdä, hallitusneuvos Heikki Liljeroos oikeusministeriöstä toteaa.

Oikeusministeriö on yhdessä muiden ministeriöiden kanssa laatimassa toimenpidesuunnitelman, jonka avulla turvapaikkaprosessia voitaisiin helpottaa ja nopeuttaa.

Turvapaikanhakijat kuormittavat aikanaan myös Helsingin hallinto-oikeutta ja korkeinta hallinto-oikeutta, jotka käsittelevät valitukset kielteisistä turvapaikkapäätöksistä.

Turvapaikka-asioiden valituskieltoa on esittänyt muun muassa kansanedustaja Ben Zyskowizc (kok.), joka otti asian esille eduskunnan täysistunnossa syksyllä.

Liljeroosin mukaan mahdollinen valituskielto on selvitettävä tarkasti. Hän huomauttaa, että mahdollisia keinoja ruuhkan purkamiseksi on esillä useita.

- Siinä (valituskiellossa) mennään muun muassa ihmisoikeussopimuksen tulkintaan. On otettava huomioon sekä lainsäädäntö- että oikeusturvakysymykset.

Perustuslain oikeusturvasäännöksessä ja ihmisoikeussopimuksessa ei edellytetä, että asianosaisella tulisi olla oikeus saattaa asiansa käsiteltäväksi kahdessa tuomioistuinasteessa.

Lukuisia turvapaikka- ja mahanmuuttojuttuja tuomioistuimissa hoitanut helsinkiläinen asianajaja Markku Fredman pitää suunnitelmia valituskiellosta poikkeuksellisina.

- Varsinkin, jos uudistukseen liittyy näiden tehtävien jakaminen muillekin hallinto-oikeuksille. Tuntuisi aika ristiriitaiselta, että useampi hallinto-oikeus käsittelee samanlaisia asioita, mutta ei olisi mitään ylempää tahoa, joka voisi yhdenmukaistaa käytäntöä.

Fredmanin mielestä maahanmuuttoasioita käsittelemään voitaisiin perustaa erityistuomioistuin kuten Ruotsissa.

- Siellä on valtava asiantuntemus näihin juttuihin. Ainakin Helsingin hallinto-oikeuteen pitäisi perustaa oma osasto maahanmuuttoasioille.

Suomessa erityistuomioistuimia ovat työtuomioistuin, markkinaoikeus ja vakuutusoikeus.

Tänä syksynä Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden mahdolliset valitukset tulevat hallinto-oikeuteen ensi vuonna. Määrän pelätään monikymmenkertaistuvan aikaisemmista vuosista.

Lokakuussa annettiin lakiesitys, jonka mukaan KHO voisi ratkaista turvapaikanhakijan valitusluvan kahden tuomarin kokoonpanossa. Tällä hetkellä kokoonpanoon kuuluu kolme tuomaria. Lainmuutos tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

Toimenpidesuunnitelmassa on mainittu myös Helsingin hallinto-oikeuden vahvistaminen tuomareilla, esittelijöillä ja kansliahenkilökunnalla. Liljeroosin mukaan lisää väkeä tarvitaan kymmeniä.

Listalla on myös hallinto-oikeuden ratkaisukokoonpanon keventäminen sekä asioiden hajauttaminen Helsingistä muihin hallinto-oikeuksiin.

- Hajauttaminen on varteenotettava vaihtoehto, Liljeroos sanoo.

Hänen mukaansa hallinto-oikeuksissa on valmiutta ottaa myös turvapaikka-asioita käsiteltäväkseen.

Esitykset tarkoitus saada valmiiksi pikaisesti. Lainsäädäntöhankkeet etenevät valmistelun jälkeen eduskuntaan.

Valtion ensi vuoden budjettiesityksessä esitetään lisäresursseja KHO:lle 1,7 miljoonaa euroa ja Helsingin hallinto-oikeudelle 2,8 miljoonaa euroa.

Turvapaikkavalitukset

Helsingin hallinto-oikeus käsittelee maahanmuuttoasiat

Kielteisestä turvapaikkapäätöksestä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen.

Mikäli hallinto-oikeus pitää päätöksen voimassa, saa päätöksestä hakea valituslupaa KHO:lta. Käytännössä valituslupa myönnetään vain yhdelle hakemukselle kymmenestä.

Valituskielto on tällä hetkellä käytössä KHO:ssa muun muassa pysäköintivirhemaksuasioissa ja eräissä sosiaaliasioissa.

Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen noin 25 000.

Turvapaikkahakemuksensa käsittelyä odottaa tällä hetkellä noin 22 000 rekisteröityä turvapaikanhakijaa.

Antti Launonen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi