Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: Vallankäyttö pitää tunnistaa

Parisuhteiden valtatasapainolle oli pitkään olemassa selkeä malli. Miehen ajateltiin olevan perheen pää, toimitusjohtaja, joka päätöksiä tehdessään harkintansa mukaan konsultoi myös alaistaan - vaimoa.

Ajatuksellinen siirtymä tästä ajasta nykypäivään on pitkä. Puheen tasolla ideaalisena parisuhteen mallina pidetään nykyisin Suomen kaltaisissa maissa tasa-arvoa: sitä, että puolisot osallistuvat yhteiselämän järjestämiseen ainakin suunnilleen samantasoisesti ja tekevät tärkeät päätökset demokraattisesti yhdessä.

Tämä ei tarkoita sitä, että molempien puolisoiden pitäisi tehdä kaikkia töitä saman verran ja päättää kaikista asioista yhteisesti. Asiantuntemusta ja mielenkiinnon kohteita on järkevää hyödyntää kaikkialla elämässä, myös parisuhteen sisällä. Sen sana painaa enemmän, joka tietää asiasta paremmin, ja työt voidaan jakaa siten, että molemmat pääsevät itselleen mieluisampiin hommiin.

Kaikkea ei myöskään aina tarvitse jakaa tasan: on tervettä ja oikein joskus venyä puolisonsa hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen tietäen, että toinen on valmis tekemään saman jossakin toisessa tilanteessa. Tätä sanotaan rakkaudeksi. Olennaista on, että suuret linjat on laadittu yhdessä.

Parisuhteen valtatasa-arvon ideaali on valitettavasti kovin hauras, ja siihen vaikuttavat monet suhteen ulkopuoliset yhteiskunnalliset tekijät. Tästä syystä vallankäytön tunnistaminen, pohtiminen ja tutkiminen on erittäin tärkeä tehtävä.

Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi